Cytat:
|
kris chyba nie przeczytałeś mojego krótkiego elaboratu...
nie ma żadnego "mniej tankuje" tylko odwrotnie
|
WESOŁYCH ŚWIĄT i mokrego dyngusa !
Przeczytałem . Nie mogłem odpisać , net mi padł .
Przy Twoich założeniach wszystko się zgadza .Masz rację i właściwie udowadniasz błędną tezę . Jest jedno ale ... Masz złe założenia !
Piszesz o sprawności silnika około 35% . OK.
Dla łatwiejszego liczenia . Silnik spala 10 l Pb na 100 km . Z tego na ruch zamienia 3,5 l , reszta to straty . Z tych 3,5 l mamy np. 90 KM .
6,5 l idzie w powietrze , to są straty .
Po dodaniu tego HHO , mieszanki gazów mamy większą sprawność silnika . Dalej dajemy 10 l Pb , na ruch zamieniamy już np. 5 l benzyny , mamy silnik o mocy 120 KM , a w powietrze idzie tylko 5 l paliwa . Ta większa moc pokryje z nawiązką pobór energii na wytworzenie wodoru . Ta energia tak precyzyjnie wyliczona przez Ciebie a uzyskana ze spalenia wodoru to pikuś - otworzysz szybę boczną i ją stracisz .
Natomiast chcąc dalej mieć silnik o mocy 90 KM , dajesz mniej paliwa do silnika .
Uzyskujesz prostą metodę - większa sprawność , mniej paliwa przy tej samej mocy , mniejsze straty energii , lepiej wykorzystana energia z paliwa.
Całą energię ty już dodałeś do silnika wcześniej to te 10 l PB ( przykładowe ) , teraz tylko lepiej ją wykorzystujesz . Ot i cała tajemnica HHO . Dlatego to działa ( mam nadzieję ) .
A tak nawiasem - czy zrobiłeś taką instalację ? Jak działa ? Ile czasu zajęło Tobie zrobienie tej instalacji , a może kupiłeś gotową ?
Ile km przejechałeś z tą instalacją ?
Ja przez miesiąc poświęciłem ponad 100 godzin na czytanie w necie wszystkiego co mi wpadło w ręce na ten temat , czytałem prawie wszystkie polskie fora na ten temat .
Zrobiłem 2 różne generatory PWM , dowiedziałem się co mam pod maską w moim Eskorcie , zrobiłem oszukiwacz do przepływomierza powietrza ( przy okazji dowiedziałem się , że mój stary jest uszkodzony , wymieniłem go na nowy ) , zrobiłem oszukiwacz do sondy lambda , teraz wiem jak działa , zrobiłem suchą celę i całą instalację ( odradzam stosowanie pleksi do instalacji - jest bardzo trudna do klejenia ) . Wszystko po to , abym się przekonał czy to działa .
Po świętach instaluję to ustrojstwo . O wynikach poinformuję za jakiś tydzień , będę wiedział ile oszczędzę na paliwie albo ile mocy mam więcej z silnika Zetec 1.6 16 V .
Proponuję z uwagą przeczytać cały temat od początku , nie będziemy się powtarzać i powielać odpowiedzi na już zadane wcześniej pytania . Moim zdaniem warto skorzystać z odnośników . Wcześniej podałem link do poważnego opisu , że instalacja HHO nie ma prawa działać , są tam bardzo precyzyjne wyliczenia energii dostarczonej , zużytej , zwiększania objętości spalin ( HHO po spaleniu ma mniejszą objętość - nie może napędzić tłoków - powstaje woda , 1 l wody to 1440 l gazów po elektrolizie ) .
Cytat:
Wczoraj czytałem elaborat na temat niezastosowania wodoru do silnika .
http://energyfree.republika.pl/bilans.htm
W skrócie . Paliwo spalane wytwarza gazy o dużo większej objętości niż dostarczona mieszanka paliwowa . Te gazy popychają tłok itd . i się kręci . Była tabelka , nie jedna , i wodór nie zwiększa objętości ( spaliny ) . Był tam też min. przykład LPG - większa objętość spalin , ale był też podany przykład gazu ziemnego - przyrost objętości spalin 0% . Ciekawe jak to jest rozwiązane , bo u Niemców widziałem kilka stacji z gazem ziemnym do samochodów . Facet pisał też o bilansach energetycznych , kaloryczności . Strasznie to mądre , ale szkoda że nie ma tutaj kogoś kto to zrobił i mógłby napisać np. - Nie działa , rozwaliło kolektor , albo jakoś tak .
PS. Mam schematy , zbieram części . Zobaczymy . Koszty szacuję na 500 zł - oczywiście bez Wielkiego Bum .
|
Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów .