Przygasanie świateł przy zmianie biegów
Zauważyłem zimą, że czasami przy zmianie biegów (wysprzęglanie -> spadek obrotów) lekko przygasają światła mijania. Ostatnio znowu miałem tak kilka razy. Jest to bardzo delikatne przygaśnięcie i na początku myślałem, że auto podskoczyło na nierówności i podbiło reflektor. Oko to jednak rejestruje i da się to często powtórzyć (wcisnąć sprzęgło podczas jazdy). Z bonusów elektrycznych ponadnormatywnych mam tylko cb radio w gnieździe tylnej zapalniczki (President Harry więc raczej nie jakiś żółty ciang-pang).
Trwa to bardzo krótko i momentalnie się stabilizuje (tzn. dalej wciśnięte sprzęgło, wolne obroty, a światło wraca do normy, max 1 sek). Przebieg 85 tys. Autem jeżdżę 2,5 roku i wcześniej tego nie zauważyłem. Szukać przyczyny na siłę czy "ten typ tak ma"? Napięcie na zaciskach akumulatora nie skacze więcej niż 0,3V (przygazówy na postoju, radio on/off, nadmuch max/min, w różnych konfiguracjach) ale nie mam miernika, który wyłapuje wartości skrajne więc podaję to co widzę "na oko" na multimetrze.
|