View Single Post
Stary 10-04-2012, 08:34   #44
kicaj
ford::professional

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
Domyślnie Odp: instalacja wodorowa - czy to bezpieczne dla silnika

Cytat:
Napisał kris-p3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przeczytałem . Nie mogłem odpisać , net mi padł .
spoko, Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dyskusja nie zając nie uciecze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tobie też spóźnione życzenia świąteczne
Cytat:
Napisał kris-p3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy Twoich założeniach wszystko się zgadza .Masz rację i właściwie udowadniasz błędną tezę . Jest jedno ale ... Masz złe założenia !
chciałbym, ale obawiam się że niestety nie...
Cytat:
Po dodaniu tego HHO , mieszanki gazów mamy większą sprawność silnika .
niestety nie, sprawność silnika pozostaje - mniej więcej - niezmienna. Piszę mniej więcej bo wszystko zależy od temperatury spalania paliwa. Zmiana sprawności nie jest tak duża.
to co piszesz to tylko zamiana jednego paliwa na drugie, ale sprawność silnika pozostanie niezmienna.
zamiast 10l Pb masz teraz np 9l Pb i 1l H2, tylko trzeba to rozważać według kaloryczności oraz procesu spalania - ilości dostarczonego tlenu.
Cytat:
Całą energię ty już dodałeś do silnika wcześniej to te 10 l PB ( przykładowe ) , teraz tylko lepiej ją wykorzystujesz . Ot i cała tajemnica HHO . Dlatego to działa ( mam nadzieję ) .
tak tylko zapominasz wciąż iż żeby tą energię dostarczyć do silnika wcześniej musiałeś zuzyć więcej paliwa aby zamienić "stan skupienia energii" (wiem, nie brzmi to poprawnie) z jednego na drugi.
idąc twoim rozumowaniem - przykladowo:
z 10l/100km spalania normalnie z HHO spalasz 11l/100km (1 litr idzie na wytworzenie H2) po czym dajesz do silnika 9.65lPB i H2 odpowiadajace 0.35lPb. Krótko mówiąc - tracisz wcześniej...
Cytat:
A tak nawiasem - czy zrobiłeś taką instalację ? Jak działa ? Ile czasu zajęło Tobie zrobienie tej instalacji , a może kupiłeś gotową ?
Ile km przejechałeś z tą instalacją ?
nie, i nie mam zamiaru - po prostu wiem że to nie działa, że to tylko autosugestia. Tak samo jak auto na wodę...
ale jeśli tylko masz ochotę zrobić coś takiego samemu i podzielić się opinią, z chęcią przeczytam... powodzenia!!

a i prosiłbym rozróżniać dwa aspekty - jedno to samo zasilanie benzyną i H2 a drugie to wytwarzanie H2. Bo tu jest haczyk.
W każdym bądź razie - powodzenia w instalacji
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem