Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 10-04-2012, 16:22   #329
keisim
ford::professional

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aktualnie moje autko stoi w PZ Service i czeka na wymianę prawego łożyska półosi wraz z podporą i obejmą - elementy były w fatalnym stanie. Jestem ciekaw czy wymiana nie przyniesie przypadkiem poprawy w kwestii bicia (?)... jutro się przekonam.

Jeżeli to nic nie da, to prawdopodobnie skuszę się na przetoczenie tarcz (i przy okazji założenie klocków Ferodo). Tuż przed wymianą hamulców na S-MAXowskie przetoczyłem wszystkie 4 tarcze i byłem zaskoczony efektami. Poprawa była natychmiastowa, bicie zniknęło całkowicie.
Wymiana łożyska prawej półosi nie przyniosła prawdopodobnie poprawy w kwestii bicia hamulców ale wyeliminowała huczenie z napędu, które było głównym powodem wizyty w serwisie.

Przednie tarcze zostały przetoczone a klocki sfazowane w sposób, który powinien poprawić skuteczność/stabilność zestawu przy wyższych temperaturach (mam nadzieję, że nie przekręciłem za bardzo słów szefa PZ - Pana Pawła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Jest poprawa, bicie jest zauważalnie mniejsze ale nadal występuje. Cały czas mam wrażenie, że przyczyna leży w luzach na piastach/łożyskach i/lub maglownicy i/lub elementach gumowych zawieszenia... mam nadzieję, że czas pokaże co jest przyczyną. Temat nadal otwarty.

Dzisiaj przyszła paczka z klockami Ferodo DS Performance na przód i Ferodo Premier na tył. Tył wymieniam jak padnie, z przodem na razie czekam na rozwiązanie problemu z biciem...

Ostatnio edytowane przez keisim ; 10-04-2012 o 16:26
keisim jest offline   Odpowiedź z Cytatem