Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 10-04-2012, 22:24   #80
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Pozwolę sobie wrócić do omawianego tutaj tematu "słabego silnika". Problem, który ja doświadczam nie jest chyba dokładnie tym, co było tutaj opisywane. U mnie wygląda to tak, że samochód raz jeździ lepiej a raz gorzej, przy czym gorszej jeździe sprzyja niższa temperatura otoczenia. Gdy jest ciepło (powyżej 15 stopni), samochód przeważnie jeździ "lekko", rzekłbym nawet że bardzo dobrze. Natomiast im zimniej, tym gorzej, nawet po półgodzinnej jeździe, po której silnik powinien już się rozgrzać. Przeważnie zależy to od tego, w jakim stanie silnik się uruchomił. Krótki postój po rozgrzaniu silnika czasem pomaga a czasem nie. Jest też chyba trochę głośniejszy i nieco buczy przy obrotach 2-2,5 tys obr/min. Ostatnio pokonywałem odcinek pozamiejski o długości 2x50 km i tu dziwna sytuacja - mimo że przez cały czas odczuwałem ogólną "ociężałość" samochodu, to trzykrotny pomiar czasu rozpędzania 60-100 km/h na IV biegu był na rzędu 11-12 sekund, czyli w normie. Nie rozumiem więc skąd te subiektywne odczucia? Po prostu coś mi się wydaje, czy stoi za tym coś jeszcze? Czy ktoś na tym forum spotkał się z czymś podobnym? Próbowałem to zgłaszać w serwisie, ale trudno jest przyłapać samochód "na gorącym uczynku", bo trzeba się wcześniej umawiać z góry na konkretny termin.

Podrawiam,
Krzysztof
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem