Odp: Padła już druga turbosprężarka. Co jest nie tak ?
Witam Wszystkich
Posiadam FII 2005 1.6 tdci i mam podobny problem. Rozkręciła mi się turbina. Tzn najpierw przy wymianie filtra pow Pan Heniu znalazł jakąś nakrętkę w filtrze więc ją usunął. Wymiana rozrządu, oleju filtrów itp wszystko co przeważnie robi się po kupnie używki. Samochodzik chodził jak najbardziej poprawnie przez ok. 30tyś. (teraz ma ok. 160 kkm) Silnik suchutki nie dymił. Kolega kupił kompa podłączył błąd P0102. Więc go wykasował. Ostatniej zimy samochodzik zaczął wyrzucać błąd (czerwona kontrolka koła zębatego) odcinał turbo i gasił silnik po odpaleniu i rozgrzaniu silnika ok. więc komp. błąd P0102, w penym momencie padł mi przewód od intercoolera jak wszedłem pod samochód rura zażygana olejem ale poczytałem, ze to podobno normalne. Więc wymieniłem przewód i ok. Idiota (przepraszam za wyrażenie), który wymieniał mi olej zagiął uszczelkę przy filtrze i wypluło mi trochę oleju – do ok. połowy stanu. Wymiana filtra i oleju i silniczek suchutki. Z ciekawości regularnie sprawdzałem kompa (mam za darmo) i cały czas P0102. Poczytałem wyczyściłem przepływomierz i nadal ten sam błąd. W ostatnim czasie zero dymu, zero wycieków sprawdzam stan oleju i min. Więc dojechałem do roboty zrobiłem dolewkę i jest ok. po przejechaniu ok. 15km padła mi turbina. Z tego co się domyśliłem przez brak kontry, którą wyjął mechanik przy pierwszej wymianie oleju itp. Jak rozebrałem przewody od turbo był olej w wężu, który idzie do pokrywy i filtra jak również z drugiej strony. Jak spojrzałem na śrubkę wchodzącą w turbinę tam od góry (z dziurką – traktowana jak filterek z tego co zrozumiałem) nie jest przytkana ani nic więc nie wiem co mogło być przyczyną.
Natomiast mam pytanie czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy ten je…y błąd ma coś wspólnego z rozleceniem się turbo?? Co sprawdzić żeby go usunąć. Czy mógłby mi ktoś opisać krok po kroku co sprawdzić przed wymianą turbiny (mam dostęp do części z anglików i chciałbym właśnie wziąć stamtąd turbinkę) Natomiast co jeszcze i gdzie sprawdzić wymienić itp. Mam dodatkowy problem ponieważ naprawdę nie mam kasy. Pożyczę na jedną opcję wymiany bo mam żonę w zaawansowanej ciąży więc mam wystarczająco wydatków i natychmiastowo mi jest potrzebny samochód, ale nie mogę sobie pozwolić na przejechanie tylko 100 - 500 km i kolejne wymiany. Bardzo proszę o odpowiedź.
|