Panowie, a mi wczoraj udało się wcisnąć CB w miejsce popielniczki i nie musiałem podcinać kanałów powietrznych. Ale mam radio o 1 cm węższe niż u kolegi "olgierd13" (mam 11,5 cm szerokości), i weszło pomimo faktu, że jest o ponad 1 cm dłuższe niż kolegi. Jest tam sporo miejsca, wystarczy zdjąć boczną osłonę od pasażera (1 śrubka) i wszystko widać.
Mam wszystko rozebrane, porobię fotki. Jestem na etapie podcinania końcowego ramki popielniczki no i brakuje mi "zaślepki" aby zakryć całość. Jeśli dziś dorwę jakiś materiał na zaślepkę, to niewykluczone, że dziś wieczorkiem skończę całość. Muszę jeszcze puścić przewody do anteny i zasilania. Wtedy podzielę się TU, W TYM WĄTKU swoją fotorelacją.
Kombinuję również jak tu puścić kabel do gruszki, na 90% puszczę go z CB od razu do tunelu i wejdę nim do podłokietnika, więc grucha będzie w podłokietniku, wyciągana jak trzeba będzie jej użyć. Tak myślę...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem już po montażu CB w miejscu zapalniczki.
Poniżej fotorelacja dla innych, szczególnie demontażu elementów.
Przed fotorelacją jeszcze kilka uwag dodatkowych, wskazówek wartych przeczytania:
- z narzędzi wystarczy nam wkrętak Torx, piłka do metalu, nożyk do tapet, pilniczek lub szlifiereczka
- radio należy umieścić lekko pod kątem w dół - jest to jedyna możliwość gdyż jest tam więcej miejsca [przedstawia to jeden schemacik, który przedstawiam niżej]. Moje radio miało ponad 17 cm głębokości, weszło spokojnie, z przodu jest mały luz, jednak... gruszkę muszę odłączać żeby zamknąć klapkę. Podcinać kanałów nie musiałem, moje radio ma 11,5 cm szerokości.
- radio ładnie "wpada" w wolną przestrzeń i jeśli mamy otwór dopasowany dobrze w szerokości to radio wpada na swoje miejsce i nie ma potrzeby żadnego jego mocowania
- Mój montaż nie jest jeszcze ukończony - brakuje przedniej zaślepki, która się właśnie robi oraz planuję montaż na ściance bocznej tunelu (od strony pasażera) zdemontowanego wcześniej gniazda zapalniczki
- w najbliższych dniach planuję wykonanie "krótszej" wtyczki do gruszki aby dało się zamknąć klapkę bez jej odłączania. Od nowej wtyczki pójdzie tunelem kabel do podłokietnika a dopiero w nim podłączenie gruszki - gruszka będzie więc chowana w podłokietniku. Ale to w swoim czasie.
Poniżej, w załącznikach, krótka fotorelacja.
Pozdrawiam.