Odp: Nie dziala wentylator, prosze o schemat
Odkopię trochę temat, bo nie chcę zakładać nowego. Sporo już czytałem i szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi. Miałem problem z niewłączającym się wentylatorem ani po nagrzaniu silnika do prawie max temperatury ani po włączeniu klimy. Dodam, że chociaż mam klimę to nie mam tego czujnika 4-pinowego w rurze między termostatem a chłodnicą, tylko mam zwykły 2-pinowy w obudowie termostatu. Dzisiaj próbowałem znaleźć usterkę. Okazało się, że bezpiecznik 50A w tej listwie przy akumulatorze był przepalony więc go wymieniłem, chociaż zastanawia mnie przyczyna przepalenia go. Nie wiem czy to tego sprawa ale teraz po nagrzaniu do ostatniej litery napisu "NORMAL" wentylator się włącza. Trochę mnie dziwi, że jak odepnie się wtyczkę od tego czujnika w obudowie termostatu, to wentylator po chwili się włącza, a po wpięciu wyłącza się. Nie wiem czy to dobrze. W każdym razie po włączeniu klimy wentyl się nie włącza. Przekaźnik ten zielony obok akumulatora powinien być raczej sprawny bo po podłączeniu 12V pod dwa z jego styków "tyka". Nie mam więcej pomysłów. Nie wiem gdzie szukać usterki.
Zwracam się więc z prośbą o pomoc.
|