View Single Post
Stary 18-04-2012, 00:33   #98
m_kreczmer

Domyślnie Odp: Auto Brzezińska NIe!!!

Również witam wszystkich,

Miałem niewątpliwą "przyjemność" skorzystać z usług Auto Brzezińska, na szczęście bardzo krótko. Około 7 miesięcy temu, w moim Fordzie Focusie Mk1 1.8 TDDI 90km, podczas spokojnej jazdy ze stałą prędkością 90km/h bez żadnych wcześniejszych oznak problemów, nagle zgasł silnik. Udało się bezpiecznie zatrzymać auto, jednak próby ponownego uruchomienia silnika nie przynosiły rezultatu. Auto musiało zostać holowane. Ponieważ zanosiło się na poważniejszą awarię, przypuszczalnie pompy, postanowiłem "zaprowadzić" auto na diagnostykę do Auto Brzezińska. Auto zostawiłem w salonie o godzinie 12 i następnego dnia o godzinie 16 otrzymałem telefon, że auto zostało sprawdzone i zostałem zaproszony do salonu. Na miejscu dowiedziałem się, że po diagnozie, podłączeniu do komputera, sprawdzeniu błędów i całych oględzinach stwierdzono, że ewidentnie pompa wtryskowa nie nadaje się do niczego innego jak do wymiany. Koszt: ponad 3 500zł Delikatnie mówiąc koszt niemały przy cenie auta rzędu 12 000zł Cóż musiałem podziękować i przemyśleć sprawę, poprosiłem o wydruk błędów z komputera za który w końcu zapłaciłem. Pracownik salonu dodał, że jak dostarczę mu pompę we własnym zakresie, to wymienią ją i podłączą za ok. 2 000zł, podziękowałem i pracownik zniknął na 30 minut po wspomniane wydruki.

Z niesprawnym autem, szukałem dalej rozwiązania gdyż na zaproponowaną wymianę nie chciałem, ze względu na koszta przystąpić. Znalazłem serwis w Łodzi na al. Piłsudskiego, do którego postanowiłem bez informowania o wcześniejszej diagnozie Auto Brzezińska wstawić auto z pozostającym problemem. Jakież było moje zdziwienie, gdy odebrałem następnego dnia telefon z hasłem: AUTO JEST JUŻ DO ODEBRANIA. Konsternacja. Chyba nie wymienili pompy bez informowania mnie o tym i nie sypną zaraz podobnymi kosztami naprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.? Otóż nie. Diagnoza była prosta i zarazem pierwszą jaką wziął pod uwagę mechanik w związku z tym silnikiem, który określił jako mało awaryjny, a za powszechną awarię w nim określił właśnie jak się okazało uszkodzenie sterownika pompy wtryskowej. Zostało wgrane nowe oprogramowanie i ustawione warunki pracy. Pompa była całkowicie sprawna (przy przebiegu ok. 155tys. km). Cała diagnoza z naprawą, robocizną zamknęła się w 700zł. Problem po 7 miesiącach i pokonanych 9 000km się nie powtórzył, praca silnika jest płynna aż miło.

Szkoda, że prawidłowo awarii nie potrafił stwierdzić autoryzowany bądź co bądź serwis Forda narażając tylko na niepotrzebne koszta...
  Odpowiedź z Cytatem