Temat: [Mondeo 2007-2014] Lista ewentualnych usterek
View Single Post
Stary 19-04-2012, 09:33   #2828
Holy
ford::average

Model: Mondeo MK4 Gold X
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Nowe Mondeo - lista ewentualnych usterek

Cytat:
Zakupiłem niedawno 4 letniego Mondka 2,0 TDCI. Przy jeździe testowej nie zwróciłem uwagi na stuki przy puszczaniu sprzęgła, które teraz mnie trochę niepokoją. Dzieje się tak tylko na trzech pierwszych biegach. Z faktur, które dopiero teraz zdobyłem od serwisu wyczytałem że 4 tys km temu poprzedni właściciel wymienił dwumase i wysprzęglik.Takie stuki to norma czy może powinienem się tym martwić?

Cytat:
Napisał Holy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po wizycie w ASO okazało się że stuki są spowodowane jakąś sprężynką odbijającą pedał sprzęgła. Czy tak rzeczywiście będzie okaże się, bo nie mieli jej i muszę czekać z tydzień aż sprowadzą
Cytat:
Napisał michalkoczur Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A i tak nie ma gwarancji ze cos znajda... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałeś rację z znalezienie prawdziwej przyczyny zajęło ASO w Opolu 6 dni w czasie czterech wizyt z oczekiwaniem na częście prawie dwa miesiące.
Pierwsza hipoteza odnośnie sprężynki o której pisałem wcześniej okazała się błędna. Po wymianie stukało dalej więc zamontowali z powrotem starą.
Kolejna hipoteza - zamontujemy inną sprężynkę, nie od tego modelu - oczywiście nic z tego.
Następnie zaproponowali wymianę popmki sprzęgła bo to niby ona była winna i znowu nic z tego.
Dopiero jak ściągnęli jakiegoś inżyniera z forda okazało się że winnym był sworzeń sprzęgła.
Co mnie niemile zaskoczyło to fakt, że nie posiadali żadnej z części, którą proponowali wymienić. Po ASO spodziewałem się czegoś innego.
Sorry za OT
Holy jest offline   Odpowiedź z Cytatem