Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 20-04-2012, 08:50   #87
_holek
ford::average

Model: BMW 320d xDrive GT, Vespa LX
Silnik: 320d TwinPower Turbo + M Power Kit
Rocznik: 2014, 2013
Domyślnie Re: praca zimnego silnika

Kolega zdecydowanie miał na myśli EcoBoosta skoro napisał "1.6EB". Jeździłem fordowskim dwulitrowym wolnossakiem w dwóch mondziakach i jeżdżę teraz 1.6EB 150KM i jeżeli słyszę, że ktoś mówi mi o zbliżononych osiągach tych silników (a o wyższości wolnossącego w szczególności) to wiem, że którymś z nich nie jeździł.
O ewentualnej awaryjności będziemy mogli porozmawiać faktycznie za kilka lat jak większość użytkowników EB przekroczy 200kkm. Ale to, co niektórzy wypisują już dzisiaj jest wręcz śmieszne! To, że dwie czy trzy osoby mają problem z mitycznym 'brzęczeniem' nie oznacza, że ze wszystkimi silnikami są jakieś problemy. Przyjmując taki tok rozumowania po przeczytaniu skarg 5 użytkowników dwulitrowych benzyn mógłbym wywnioskować, że to lipny silnik o przeraźliwie dużej awaryjności. A doskonale wiemy, że tak nie jest.
Mam za to wrażenie, że niektórym żal du&^ ściska i korzystają z każdej okazji aby napisać "ależ ten nowy focus to badziewie". A wystarczy posłuchać samych użytkowników (ale tych co faktycznie mają a nie tylko oglądali w Internecie) i od razu wiadomo, że praktycznie wszyscy są zadowoleni. Zerknijcie na oceny na autocentrum - nowy focus z 1.6EB 150 KM ma ocenę 4,66 przy średniej z segmentu 4,08 a sam silnik oceniono na 4,85 w pięciostopniowej skali!
Ale nie, niektórzy wiedzą swoje i nic ich nie przekona. A wystarczyłoby obiektywnie spojrzeć na FAKTY a nie snuć DOMYSŁY.

Ostatnio edytowane przez _holek ; 20-04-2012 o 08:53
_holek jest offline   Odpowiedź z Cytatem