Cytat:
|
Mam pytanko odnośnie silniczka. Jeżdżę już furką jakieś 3 miesiące i zauważyłem jedną rzecz. Nie wiem czy tak bylo od początku ale teraz mi sie rzuciło w oczy. Mianowicie kontrolka ciśnienia oleju po zapaleniu silnika gaśnie po ok. 1,2 sekundzie. Nie wiem czy od poczatku tak bylo ale wydaje mi sie że ciut za długo sie pali. Co o tym sądzicie....?
|
To jest normalne w MK4, jak jest zimniej to kontrolka gaśnie ułamek sekundy później. Jeździłem z silnikiem w focusie MK1 i tam gasła od razu.
Dlaczego tak jest?
Wg mnie jedna z przyczyn to szyna CAN w mondku a to powoduje że połowa rzeczy działa z mininalnym opóźnieniem. Tzn że nie ma bezpośredniego połączenia od czujnika do kontrolki jak w starych samochodach ale o tym żeby kontrolka została wyłączona decyduje komputer.
Druga możliwość jest taka że wartość ciśnienia jest ustawiona na wyższy poziom niż wcześniej w tych silnikach.
Praktycznie nie ma szans żeby po 0.2s ciśnienie oleju było już OK. Nawet jak jest +30 i olej rozgrzany to czas na dotarcie oleju do wszystkich kanalików i rozrządu oraz turbiny to nawet kilka sekund. Ważne aby w tym momencie nie ruszać jak twierdzą ekolodzy tylko odczekać te kilkanaście sekund i dopiero powoli ruszać.