Odp: Stuki w silniku
Wymieniłem dziś regulator ciśnienia na pompie na nowy Denso, oto moje spostrzeżenia:
-cichsza praca wtryskiwaczy na wolniejszych obrotach (troche jeszcze słychać klepanie ale przy przyspieszaniu mniejszy terkot w dolnym zakresie)
-wzrost ciśnienia paliwa (po podłączeniu pod elm327 ciśnienie jeszcze skacze trochę ale nie ze 160-320 jak wcześniej a gdzies 220-260)
-obroty jeszcze nadal falują trochę i jednak praca silnika nie jest taka jak trzeba, lecz ogólnie mówiąc jest delikatna poprawa, choć bez rewelacji...
Pozostaje jeszcze czujnik na listwie wtryskowej. Dziś odłączyłem wtyczkę tego czujnika na pracującym silniku- efekt jest taki, że trochę "zagrały wtryskiwacze"- zaczal "inaczej" pracować lecz silnikiem przestało telepać i zaczął równo pracować. Po podłączeniu pod kompa ciśnienie było stałe i wynosiło dokładnie 237500 kPa (bez żadnych skoków). O dziwo zapaliła się kontrolka od ESP? (nie wiem dlaczego). Po podłączeniu wtyczki do czujnika i ponownym uruchomieniu auta falowanie obrotów znowu ma miejsce...
Zastanawiam się nad wymianą całej listwy wraz z tym czujnikiem.
Z góry będę wdzięczny za sugestie w tej sprawie.
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez Cinekkk ; 25-04-2012 o 20:29
|