Temat: [C-MAX 2003-2007] Dodatkowa zapalniczka
View Single Post
Stary 27-04-2012, 14:55   #17
Guliwer01
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus C-max
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Dodatkowa zapalniczka

Po co zaraz konsolę wymieniać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jako, że nawigację i tel. mam przyklejone w lewym dolnym rogu przedniej szyby, postanowiłem sobie kiedyś zamontować gniazdko gdzieś w pobliżu.
Chciałem to zrobić w sposób mało widoczny, więc odkręciłem konsolę środkową (mam tą z dwoma gniazdami) wpiąłem rozgałęźnik (kostkę) w istniejące gniazdo. Złożyłem wszystko a kabelek poprowadziłem pod plastikami znajdującymi się m.in. nad nogami (nadproże-belka metalowa zasłonięta plastikiem). Samo gniazdo umieściłem w pobliżu podświetlenia podłogi (żaróweczki oświetlającej pedały itd.). Można też przymocować tam rozgałęźnik w sposób inwazyjny, tj. powiercić dziurki w listwie metalowej i przykręcić na wkręty.

Jeżeli nawigacja wisi po środku przedniej szyby, można pokusić się o wyprowadzenie zasilania z lampki nad lusterkiem jeżeli tylko sterowana jest masą ale to należy sprawdzić. Gniazdko można ukryć w podsufitce i wyprowadzić tylko samą końcówkę do nawigacji. W przypadku braku stałego zasilania można cienkim kabelkiem doprowadzić zasilanie do podsufitki. Nie sądzę, że jest to taki problem.

Najprostszym i najmniej eleganckim rozwiązaniem jest wpiąć się pod gniazdo środkowej konsoli tak jak pisałem na początku. Kabel wyprowadzić między obudową lewarka a konsolą środkową, samą końcówkę (czyt. dodatkowe gniazdo) trzymać w schowku.

Tak, czy owak żeby nie zmieniać oryginalnej instalacji, proponuję wpiąć się w oryginalne gniazdo. Odpowiednie rozgałęźniki można nabyć w sklepach. Demontaż i montaż samej konsolki to bajka, zresztą nie trzeba jej demontować tylko wystarczy podnieść po odkręceniu wszystkich zdaje się czterem śrub.
Guliwer01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem