Do spiczek:
Porównanie mk3 i mk4 obydwa 125. Faktycznie trochę na korzyść mk3.
MK3 1,8dura ma lepsze przyspieszenie i to się czuje, ale tylko w górnych obrotach czyli od 2,5 dopiero zaczyna sie bujać, a poniżej praktycznie go nie ma i dusi, natomiast mk4 1,6 zbiera się od samego dołu czyli od 1,7 tys obr juz sie rozpędza i nie dławi go (moje odczucie). Mk3 jest bardziej cichy i bardizej równomiernie pracuje (jakby bzyczy), natomiast mk4 troszke warczy, nie jest to bardzo słyszalne ale jednak. Mk3 wydaje mi się że mniej spala ale też swoje robi masa 1350kg mk3 a 1450 mk4.
Jeżeli chodzi o spalanie to mk3 w miescie przy podobnej dynamice pali troszke mniej natomiast w trasie nie szalejąc czyli do 130km/h lepiej wychodzi mk4. Wiadomo ze nie da się idealnie porównac bo wpływa tutaj wiele czynników począwszy od temp, gęstości powietrza i ciśnienia przez ruch skonczywszy na kierwowcy ale mniej wiecej tak to wygląda.
Fakt ze jeżeli chodzi o silniczek to jest kilka takowych różnic. Jednak teraz patrząc to mysle ze można polecać 1,6 w mk4 bo na trasie da sie oszczedniej jechac a w porówn do mk3 komfort jest nieporównywalny.
2,0 to stara udana konstr ale biorąc pod uwagę warunki ekonomiczne to nie wiadoo czy nie będą wycofywac tych sil lub zastąpią tez 2,0 ale mocniejsza.
Mysle ze najlepszym wyborem bylby 1,6 160km.
A jakbym mial polecac to szczerze polecam nawet ten 1,6 125. I nie dlatego ze "kazde grabie pod siebie". Przesiadając sie z jednego do drugiego to naprawde warto. Fakt ze mi bardzeij zależalo na wersji niz na sil a 2,0 w titanumie nie bylo jak szukalem albo byly duuuzo drozsze.
Wiec mysle ze nie ma sie co bac tylko czasem trzeba mocniej ciskac. Oczywiscie jak ktos czesto podróżuje po stradkach to jak najbardziej jakis st byłby odpowiedni, kazdy dopasowuje pod siebie.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.