Odp: Klapka regulacji kierunku nawiewu - dostęp
Jestem po wstępnym rozeznaniu sprawy. I tak:
1. W moim przypadku winna jest ewidentnie jedna z klapek, bo są dwie. Z tego co udało mi się zobaczyć, to ta klapka ma na końcu gumową uszczelkę i w jednym z jej rogów jest ona trochę urwana i o coś zahacza jak próbuję przesunąć klapką.
2. Dostęp jest bardzo ciężki. Według mnie najlepsze rozwiązanie to demontaż całej deski rozdzielczej, ale dla mnie to wyższa szkoła jazdy więc się za to nie zabieram. Jest co prawda szansa na uniknięcie tego, a mianowicie, jak wyjmie się te środkowe nawiewniki i taki plastik, które kieruje powietrze w nie, to mamy dostęp do otworu, w którym znajdują się te klapki (czerwona strzałka). Jednakże, aby dostać się bezpośrednio do nich, to trzeba zdemontować taki plastik (żółta linia). Trzeba po bokach (zielona strzałka) odczepić rury doprowadzające powietrze do bocznych nawiewników, odczepić jeden zatrzask i tyle udało mi się ustalić, bo nie mam zielonego pojęcia czy i jak można to wyciągnąć, bez wyciągania deski. Nie wiem czy czasem od góry nie jest to czymś przymocowane. Gdyby się to udało odczepić, to jest wtedy dostęp do klapek, jak na drugim zdjęciu.
3. W związku z tym chciałem się poradzić jak rozwiązać ten problem i mam mam dwa rozwiązania. Pierwsze to spróbować usunąć tą uszczelkę, aczkolwiek myślę, że będzie to miało jakiś negatywny skutek, bo po coś ona tam jest. Drugi to spróbować posmarować końce tej uszczelki np. wazeliną techniczną.
4. Przyszedł mi jeszcze jedne pomysł. Jako, że nie mam poduszki pasażera, to może spróbować usunąć tą maskownicę? Próbował już ktoś to usunąć? Jest na to jakiś dobry sposób?