Odp: Woda dostaje się do wnętrza samochodu.
Witam kolegów
U mnie jak i u większości z was przypadł problem z wodą na progu od strony pasażera. Faktycznie woda dostawała się spod maty wygłuszeniowej, ale samo zaklejenie otworu nic nie dało. Zacząłem się zastanawiać skąd kapie i rozebrałem boczek drzwi, odkleiłem matę a że akurat padało to usiadłem wygodnie z latarką i obserwowałem. W końcu zaczęło i co ciekawe nie spływało po prowadnicy tylko kapało z uszczelki która wchodzi do wewnątrz drzwi pod lusterkiem. Takie przedłużenie uszczelki która jest wokół szyby. Kawałek może 15cm wchodzi po obu stronach drzwi do wewnątrz (strona pod lusterkiem i symetrycznie po drugiej stronie nad zamkiem centralnym). Co ciekawe ta nad centralnym też nam często dokucza bo zamki nam wariują jak dostaną wilgoci. Ale wracając do tematu to z tej uszczelki kapało na mechanizm elektrycznego opuszczania szyby a stamtąd różnie trochę do wewnątrz a trochę akurat do środka (kabiny) i wypływało spod pianki. Wymyśliłem sposób i założyłem wewnątrz drzwi trochę grubszą folię ale tak by była powyżej tej uszczelki z której kapie i aż do samego dołu zasłaniając mechanizm od szyby. Dodatkowo zasłoniłem też głośnik bo i jemu się dostało. Teraz czekam na opady żeby sprawdzić efekt pracy. Jeśli się sprawdzi to wstawię fotki lub jeśli ktoś będzie chciał to wyślę na mail. Pozdrawiam
|