Temat: [Mondeo 2000-2007] Woda dostaje się do wnętrza samochodu.
View Single Post
Stary 06-05-2012, 16:41   #97
Marans
ford::beginner

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2,0 hybrid
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Woda dostaje się do wnętrza samochodu.

Witam kolegów
U mnie jak i u większości z was przypadł problem z wodą na progu od strony pasażera. Faktycznie woda dostawała się spod maty wygłuszeniowej, ale samo zaklejenie otworu nic nie dało. Zacząłem się zastanawiać skąd kapie i rozebrałem boczek drzwi, odkleiłem matę a że akurat padało to usiadłem wygodnie z latarką i obserwowałem. W końcu zaczęło i co ciekawe nie spływało po prowadnicy tylko kapało z uszczelki która wchodzi do wewnątrz drzwi pod lusterkiem. Takie przedłużenie uszczelki która jest wokół szyby. Kawałek może 15cm wchodzi po obu stronach drzwi do wewnątrz (strona pod lusterkiem i symetrycznie po drugiej stronie nad zamkiem centralnym). Co ciekawe ta nad centralnym też nam często dokucza bo zamki nam wariują jak dostaną wilgoci. Ale wracając do tematu to z tej uszczelki kapało na mechanizm elektrycznego opuszczania szyby a stamtąd różnie trochę do wewnątrz a trochę akurat do środka (kabiny) i wypływało spod pianki. Wymyśliłem sposób i założyłem wewnątrz drzwi trochę grubszą folię ale tak by była powyżej tej uszczelki z której kapie i aż do samego dołu zasłaniając mechanizm od szyby. Dodatkowo zasłoniłem też głośnik bo i jemu się dostało. Teraz czekam na opady żeby sprawdzić efekt pracy. Jeśli się sprawdzi to wstawię fotki lub jeśli ktoś będzie chciał to wyślę na mail. Pozdrawiam
Marans jest offline   Odpowiedź z Cytatem