View Single Post
Stary 07-05-2012, 23:56   #688
koljaiczek
ford::beginner

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8TDCI
Rocznik: 2004
Question Odp: Migająca sprężynka - po raz kolejny.

Szanowni,
no i się zaczeło.
Sprężynka wyskoczyła po raz pierwszy kilka dni temu jak wyprzedzałem ciężarówkę na krajowej 2-ce gdy z drugiej strony też jechała ciężarówka. Problem dotyczy Focusa I 1.8TDCI 100psi i z tego co zaobserwowałem występuje wyłącznie przy dużych obciążeniach - na czwórce i piątce z gazem w podłodze. Ciekawe jest to, że auto śmiga (po off/on gdy wystąpi problem też śmiga) i uruchamia się bezproblemowo. Na jedynce, 2-ce i 3-ce nic się nie dzieje nawet gdy próbuję wymusić wystąpienie błędu. Bieg jałowy trochę inaczej brzmi, ale raczej nie mogę mówić o nierównomiernej pracy. Spalanie w trasie około 6l.

A dalej to prawie jak u Hitchcoca.
-Problem powtórzył się już ponad 10cio krotnie i obecnie mam zapalony Check Engine,
-ScanTool pokazuje błąd P0251, czyli Injection Pump Fuel Metering Control "A" (Cam/Rotor/Injector).

-przy włączonym ScanTool.net 1.13 obserwowałem parametr Fuel Pressure (guage) i choć nie jestem tego pewien, to mam wrażenie, że silnik 'wypina się' gdy przekraczane jest 150000kPa, czyli 1500bar. Tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1665858.html przeczytałem, że takie ciśnienie jest ok więc nie wiem co o tym sądzić.

-próba przelewowa (bardzo prowizoryczna, bo butelka i wężyk) dała po 4min rezultaty około 200ml dla 1 i 4 wtrysku , 220 dla 2go i jakieś 150ml dla 3ciego wtrysku.

Proszę o opinię i oczywiście wskazówki, bo z mojego bardzo laickiego podejścia wnioskuję, że wszystko jest popsute i wymaga wymiany/regeneracji. A może to tylko filtr - ten był jednak na jesieni wymieniany i dodatkowo auto zgodnie z tym co pisałem wyżej śmiga i ładnie ciągnie na niskich <=3 biegach.
Dodam jeszcze może, że auto mam od 4-rech lat. Dotąd niezawodne a przebieg to 130kkm(jestem jednak drugim właścicielem, ale raczej rzeczywisty).
Wczoraj podjechałem do warsztatu który serwisował auto - okazało się, że wymieniali w nim wszystekie (przy 75kkm ) wtryskiwacze niedługo przed moim zakupem auta.

Ostatnio edytowane przez koljaiczek ; 09-05-2012 o 11:15 Powód: + info o przebiegu
koljaiczek jest offline   Odpowiedź z Cytatem