Temat: [Mondeo 2000-2007] Koło pasowe - samodzielna wymiana?
View Single Post
Stary 08-05-2012, 18:07   #1
kiri
ford::average

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi 130 KM
Rocznik: 2002
Domyślnie Koło pasowe - samodzielna wymiana?

Witam

W sobotę, z dnia na dzień, z mojego silnika dobiegł mnie bardzo intensywny stukot - coś jakby włożyć plastikową linijkę w wentylator. Dźwięk jest bardzo głośny, do tego zdaje się metaliczny. Ponieważ hałas ten pojawia się tylko i wyłącznie na wolnych obrotach, a jego częstotliwość zmienia się przy włączaniu/wyłączaniu urządzeń elektrycznych, wydumałem że to coś w układzie paska wieloklinowego. Obserwowałem wszystko dość dokładnie, ale jedyne co zauważyłem to leciutkie bicie koła pasowego - leciutkie do tego stopnia, że nie jestem pewien czy to rzeczywiście bicie, czy drgania silnika powodują złudzenie optyczne. Tak czy inaczej, na pewno natężenie dźwięku jest niewspółmierne do tego co widziałem. Dziś rozmawiałem z mechanikiem, byłem też pokazać mu feler. Po krótkich oględzinach stwierdził że to rzeczywiście koło pasowe, zalecił też wymianę paska i (ewentualnie, jeśli wyjdzie coś w czasie wymiany) rolek.

Podstawowe pytanie: czy ktoś wymieniał samodzielnie koło pasowe (dwumasowe)? Przeszukałem forum, szperałem na google, i wszędzie jest masa tematów o tym jak sypie się układ paska wieloklinowego, ale wygląda na to że nikt sam nic przy nim nie robił. Będę wdzięczny za wszelkie porady, bo w sumie nie wiem czy jest sens samemu się za to zabierać.

Inna sprawa, na marginesie. Może mi ktoś wytłumaczyć, jak to jest możliwe że nagle, bez wyraźnej przyczyny, z dnia na dzień mój samochód zaczyna brzmieć jakby go zarzynali piłą do metalu? Rozumiem gdyby dźwięki związane z biciem koła pasowego się nasilały, ale u mnie to jest tragedia. Znalazłem taki filmik: http://www.youtube.com/watch?v=GpyA8GxfA6E - pokazuje on bicie koła pasowego. U mnie to bicie jest praktycznie niewidoczne, a dźwięk tragiczny...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam, Krzysiek
kiri jest offline   Odpowiedź z Cytatem