Temat: [Mondeo 2000-2007] Koło pasowe - samodzielna wymiana?
View Single Post
Stary 09-05-2012, 18:36   #16
jaco_k
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Koło pasowe - samodzielna wymiana?

Cytat:
Napisał aprox99 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
od napinacza moze byc ten dzwiek,ten klucz jest potrzebny zeby odciazyc napinacz i zdjac pasek wielorowkowy,zdjac pasek mozesz grubym srubokretem na sile ale potem bez klucza nie zalozysz z powrotem .Dla mnie wymiana tego kola to 0,5 h roboty.Poza tym zeby rozpoznac czy ten dzwiek wogole pochodzi od tych elementow zrzuc ten pasek i zapal silnik ,powinna byc cisza
Ja byłem na 100% przekonany, że to napinacz, zwłaszcza, że po zrzuceniu paska była cisza. Napinacz kupiłem i dobrze, że nie założyłem, bo mogli nie oddać kasy. Tłukło się koło a po ściągnięciu paska nie było obciążenia to i się nie tłukło. Po zdjęciu koła - masakrycznie rozwalone. Kupiłem firmy Corteco, drogie jak fix, ok. 600 PLN, ponoć zakładane na pierwszy montaż. Generalnie trzeba sprawdzić wszystko dokładnie i wymienić co trzeba. Moim zdaniem nie kupowałbym całego zestawu, bo to trochę duży wydatek a robota nie jest taka ciężka.