View Single Post
Stary 10-05-2012, 15:59   #20
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: temperatura - różne wskazania tryb serwisowy /wskazówka

Cytat:
Napisał Slawko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
walniety termostat miałabyś, gdyby wskazówka zatrzymywała się o 1,62mm za kreską, ale 1mm jest ok.
Wyczuwam sarkazm, ale nie wiem czy poprawnie.

Ja bym się o wiele gotów był założyć, że jak swojego kupiłem, to wskazówka po jakimś czasie pokazywała 90st. i dzielnie meldowała cały czas taki stan, nieważne jak jechałem ile na postoju latem, w upale silnik pracował. Dmuchawa się włączała a 90st jak było tak było.
Potem, tylko nie wiem dokładnie kiedy coś się zmieniło i teraz maksymalne co widzę na zegarach, to jakieś pi razy drzwi 80st., w tym czasie przez OBD odczytuję wartości 78st., co by się niejako zgadzało. Kiedy wskazówka się prężyła pionowo, to nie porównywałem z odczytem przez OBD bo i po co, przecież działało fajnie.
Coś jednak się zmieniło. Po drodze miały miejsce dwie rzeczy, które mogłyby mieć wpływ.
a) musiałem wymienić termostat, bo w starym odkształciła się obudowa, która niestety jest z plastiku
b) w ASO kiedyś przy okazji podpięcia do kompa zrobili mi aktualizację sterownika silnika (przynajmniej oni tak to nazwali)

Nie mogę sobie teraz przypomnieć po którym zdarzeniu wskazówka zaczęła pokazywać inaczej, jednakże przy okazji czytania u konkurencji wątku o ELM-FF2 natknąłem się na ciekawą rzecz - mianowicie istnieją podobno dwa tryby dla pokazywania temperatury silnika - symulowany oraz rzeczywisty. Jeśli dobrze to zrozumiałem, a ludzie przede mną dobrze przetłumaczyli, to wynikałoby z tego, że w trybie tzw symulowanym wskazania są wyższe i tam da się oglądać te 90st na zegarach, do którego tak bardzo dążymy. W trybie rzeczywistym na zegarach widać dokładnie to co raportuje czujnik - u mnie 78st. jak go przegazuję na postoju, to oczywiście ta temperatura rośnie.
Może jest tu ktoś z IDSem i mógłby potwierdzić tę wersję, że da się ustawić zegary w dwóch trybach? Podobno na IDS ta opcja też jest widoczna.

Myślałem również, że to może być wina czujnika temperatury więc posiadając nadal ten, na którym widziałem wskazówkę w pionie podmieniłem go z tym z nowego termostatu. Spodziewałem się, że się naprawi, a dalej jest to samo - także to nie kwestia czujnika.
Chciałem jeszcze wymienić termostat na ten starszy, ale to już więcej zabawy i mi się nie chce z tym grzebać. Poza tym obawiam się, że jak to w Fordzie rozebrałbym nowy i okazałoby się, że nie pasuje ze starego, także wolę zostawić jak jest.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem