View Single Post
Stary 11-05-2012, 15:33   #1
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017
Domyślnie Wyciszenie tylnych nadkoli w Mondeo MK4 kombi

Intro:
Przed wyciszeniem, kiedy jeździłem na zdartych 235/40R18 szum opon nie był aż tak dokuczliwy, jednak po założeniu nowych gum stał się drażniący.
-----------------------------------------------------------------
Będzie potrzebny śrubokręt krzyżakowy i trox, nożyczki i 2-3 godz. wolnego czasu.
Użyłem 2 rodzajów niedrogich materiałów tłumiących firmy GMS:
- mata butylowo-elastomerowa z warstwą mocnego kleju o strukturze komórek częściowo otwartych i warstwą aluminium wzmacnianego (2 arkusze ,ok. 1 m2)
- pianka wygłuszająca 7mm z klejem, ok. 1 m2
Koszt materiałów 170 zł
Dobrze jest przeprowadzać montaż w upalny dzień bo plastiki łatwiej się demontują (i trudniej połamać zaczepy), maty są elastyczne i łatwo się formują.

1. Demontaż tapicerki.
- zdjąć fragment uszczelek drzwiowych i delikatnie wyrwać plastikowe osłonki przy siedzeniach;
- odkręcić trzy śrubki i delikatnie wyrwać z zaczepów górne plastikowe panele w bagażniku;
- wyciągnąć 2 zatyczki i delikatnie wyrwać plastikowy próg;
- zdjąć fragment uszczelki bagażnika, podnieść podłogę (i styropianowe wytłoczki, jeśli są) i zdemontować tekstylny boczek;
- zdjęć matę z włókniny (trzeba delikatnie wyciągnąć kilka uchwytów trzymające wiązki kabli);
-po lewej stronie trzeba delikatnie odkleić styropianową wytłoczkę przy bezpiecznikach.

2. Oczyścić i odtłuścić powierzchnię blachy.

3. Nakleić maty bytulowo-elastomerowe, przycinając je na odpowiednie fragmenty. Trzeba zwrócić uwagę, by mata przylegała w 100% do blachy. Trzeba ją mocno dociskać i wgniatać w zagięcia. Mata powinna zachodzić 5-10 cm na podłogę bagażnika.

4. Nakleić piankę (także fragmentami). Przy klamrze do mocowania bagażu nie dawać pianki, bo nie zmieści się tapicerka (w tym miejscu jest bardzo ciasne pasowanie). (Na fotce jest widoczna pianka, ale podczas montaż boczku musiałem ją usunąć).

5. Posiadacze fabrycznego szyberdachu powinny przy tej okazji przeczyścić tylne odwodnienia (rurki w czarno białe paski) np. struną gitarową.

6. Założyć maty z włókniny i tapicerkę.

U mnie, w kombi, efekt wyciszenia nadkoli był bardzo mocno słyszalny (przy nowych oponach 235/45R18 ).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg boczki.jpg (68.1 KB, 4327 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg pianka.jpg (94.9 KB, 4838 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg mata.jpg (97.9 KB, 4473 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg rurka1_mini.jpg (95.3 KB, 4224 wyświetleń)
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]

Ostatnio edytowane przez Alecki ; 11-05-2012 o 15:35
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem