View Single Post
Stary 12-05-2012, 14:23   #17
Olej71
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDcI 120kW
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Oświetlenie wnętrza nie działa prawidłowo

Hmm, nie siedziałbym Keram na forum, gdybym tego najpierw nie sprawdził. Gdybym sprawdził i naprawił to nie byłoby potrzeby szukać rozwiązań na forum. Przy otwartych drzwiach wciskam ten przycisk na maxa i z pilota zamykam samochód (łącznie z ryglowaniem) - światło nie gaśnie, i tak z każdymi drzwiami. Jedynie przy drzwiach kierowcy ciężko to sprawdzić bo kiedy są otwarte to nie można zamknąć samochodu i tu wciskanie tego przycisku nic nie daje. Światło nadal przygasa na nierównościach i co ciekawe przy ostrych, gwałtownych zakrętach w lewo. Przyciski te odpowiadaja za sygnalizację zamknięcia drzwi, to pewne. Przekręcam kluczyk w stacyjce do pozycji II, zamykam drzwi, lampka kontrolna zamknietych drzwi gaśnie, wciskam po kolei przyciski przy każdych drzwiach lampka gaśnie, znaczy czujniki są sprawne a oświetlenie jednak nie gaśnie. Nie piszę domniemań, tylko wspominam o tym co ktoś wcześniej napisał, nie jestem mechanikiem, elektromechanikiem ale próbuję coś od czasu do czasu zrobić sam przy samochodzie. Żadna dostępna mi publikacja nie opisuje takiego elementu, niestety. Niestety też zamka na części pierwsze nie rozbiorę. Widzę jedynie, że do zamka są doprowadzone przewody elektryczne, tak? Samochód z zamkiem centralnym więc musi to jakoś działać z pomocą zasilania, tak?
W związku z tym, że sam nie daje rady, szukam pomocy na forum.
Ty nie pomagasz tylko się czepiasz, nie wiem dlaczego.
Opis poprawiłem zgodnie z poradą. Wcześniej opis modelu auta miałem w sygnaturze ale skoro twierdzisz, że trudno to zauważyć ....OK.

pzdr serdecznie i dziękuję za pomoc