View Single Post
Stary 14-05-2012, 07:55   #37
Transolot
ford::average

Model: Transit MK5
Silnik: 2,5d motor 4FB
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Linka sprzęgła - czy jest możliwość regulacji ?

Cytat:
Napisał Transolot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No niestety, pomimo podciągnięcia linki sprzęgła 1'wszy biegu na gorącym motorze (na zimno bez problemu- wszystkie biegi wchodzą jak w masło) wchodzi czasami z oporami. Podobnie jak i wsteczny. Brak zgrzytu- jedynie sporadycznie wyraźny wyczuwalny opór. Pozostałe biegi bez zastrzeżeń.

Cóż, dopóki sprzęgło rozłącza pozostaje z tym żyć do wymiany kpl. zestawu naprawczego.
Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Łapa sprzęgła w Transicie 2,5D ma konstrukcję p.panc... Raczej nic jej nie ruszy.

Na pewno są już trochę skatowane synchronizatory i nie są w stanie zatrzymać wałka sprzęgłowego z leciutko dosuniętą do koła zamachowego tarczą (nie mogą zerwać tej przyczepności).
Wrócę jeszcze krótko do tematu, który tu poruszyłem.
Okazało się, że nie linka i jej naciąg, nie zużyte sprzęgło i nie synchronizatory były problemem problemów z "wbiciem" 1 'ki na postoju.

Tuż przed przed długą trasą coś mnie tknęło aby zajrzeć do poziomu oleju w skrzyni biegów. Jako, że z otworu kontrolnego nie widać było oleju całość zlałem (było ciut mniej niż powinno). To co było w skrzyni biegów bardziej przypominało w konsystencji olej napędowy niż olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po wlaniu tego co mówiła serwisówka- czyli 75W90 skrzynia zaczęła mieszać dużo lżej i precyzyjniej... no i najważniejsza sprawa- pierwszy bieg na gorąco wchodzi teraz zawsze jak w masło.