Temat: [Mondeo 1993-1996] Trzęsie kierownicą przy 100 km/h
View Single Post
Stary 20-05-2012, 17:32   #9
Andrej
ford::beginner

Model: Ford Mondeo 2.0 GLX (przekładka anglika :D )
Silnik: 2.0 16V (+LPG)
Rocznik: 1995
Domyślnie Odp: Trzęsie kierownicą przy 100 km/h

Witam!
Panowie, a ja mam trochę podobny problem. Co prawda nie wjechałem w błoto, ale od czasu wymiany kół z "zmiówek" (opony na stalówkach o rozmiarze 185/65/R14) na letnie (alusy z oponami o rozmiarze 205/55/R15) i przy prędkości większej od 105 km/h drży mi cholernie kierownica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam, że koła zostały wyważone. Na "zimówkach" jechało się bez żadnych drgań kierownicy i "bez stuków".
Bo oprócz drgań, pojawiły się jakby zgrzyty, ale tylko podczas wyskokach z kolein gdy wymijam inne autko i podczas skrętów itp.
Gdy pojechałem do mechanika, to powiedział, że może to poduszka amortyzatora lub jego łożysko - wymieniłem same poduszki (razem z osłoną amortyzatorów z przodu, bo jeden wyraźnie był uszkodzony) i dalej jest to samo...

Co to może być?
1. drgania kierownicy - czy mogą być spowodowane np. tym, że alusy są krzywe lub uszkodzone? (Alusy kupione przez ebay-wizualnie stan dobry,ale na jednym alusie jest widoczny spaw i był na pewno reperowany. A opony mają już 4 lata i są to GT Radial Champiro BAX-stan dobry)
2. zgrzyty w przednim zawieszeniu - czy mogą być uszkodzone sworznie wahacza? (pozostałe elementy wymieniałem raczej systematycznie)

Na koniec dodam, że auto ostatnio przeszło przegląd...

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Andrej.
Andrej jest offline   Odpowiedź z Cytatem