Temat: [Mondeo 2007-2014] Nawiewniki przód - pęknięta klapka
View Single Post
Stary 21-05-2012, 21:11   #6
Andraszi
ford::average

Model: Ford Mondeo MK4 Titanium
Silnik: TDCI 2.0 130 KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Nawiewniki przód - pęknięta klapka

Witam
Troszeczkę odświeżę temat. Sądzę, że mój mały problemik należy zamieścić właśnie jako kontynuację tego wątku. Otóż zdarzyła mi się dziwna rzecz. Po odgrzybianiu klimy przez mojego mechanika (odgrzybianie polegało na zapuszczeniu środka do nawiewów przednich oraz "od dołu" za pomocą wężyka silikonowego) zaobserwowałem po około 7 dniach, że mam pęknięte trzy okrągłe nawiewy w desce rozdzielnczej (dwa po bokach i jeden w środku). Pęknięte i urwane są części plastikowe, które łączyły ze sobą dwa ruchome plastikowe skrzydełka - jest tam jedna część z plastikowym bolcem, która łączy się z drugim plastikowym elementem i oderwany jest ten element bez bolca. Uszkodzenie jest tego typu, że nie ma jak posklejać tych części żeby dalej nawiew działał normalnie (aby w sposób skoordynowany ruszały się skrzydełka). Co mogło być przyczyną takich uszkodzeń? Czy ktoś miał już taki dziwny objaw? Nagle uszkodzone są trzy nawiewy. Czy w trakcie odgrzybiania można je tak uszkodzić? Przy odgrzybianiu klimy nie wyciąga się przecież tych nawiewów a rurka od środka odgrzybiającego jest silikonowa i miękka. Czy może być to spowodowane np. zbytnim nagrzaniem deski od wysokiej temperatury zewnętrznej i "nagłym" włączeniem klimy na bardzo niską temperaturę? Wątpię bo przecież powinna być to "normalna" sytuacja dla systemu klimatyzacji. Jakieś pomysły? Może ktoś tak miał? Aktualnie muszę kupić trzy nowe nawiewy. W ASO są po 68 zł sztuka.
Andraszi jest offline   Odpowiedź z Cytatem