View Single Post
Stary 23-05-2012, 11:14   #263
sabaty
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 125KM
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Gdzie dobre warsztaty w Szczecinie

Witam forumowiczów.
Forum czytuję w miare regularnie, choć sam nic nie pisuję.
Jak w tytule, moge polecić warsztat FordCar z Gryfińskiej w Szczecinie.
Miałem z nimi dwa razy do czynienia.
Pierwszy raz dwa lata temu, gdy warsztat Artura z Mierzyna naprawiając jedną rzecz u mnie w aucie przy okazji sprawił, ze nie byli w stanie uruchomić auta. Nie dali rady i na lawecie zawieźli moje auto własnie na Gryfińską, gdzie zdiagnozowali usterkę i jąnaprawili - przełamana wiązka elektryczna.
Drugi raz, to tydzień temu zaślepiłem EGR z swoim aucie (Focus II 2.0TDCi). Powiem tak - od roku auto nie jeździło jak trzeba. Czasem miałem problem, gdy uruchamiałem silnik i auto nie chciało wejści na obroty i strasznie dymiło, po chwili się odblokowywało i było OK. Czasem (to było najgorsze) dojeżdżałem do skrzyżowania, luz, jedynka, gaz a auto pyr, pyr, pyr ledwo sięwtacza na skrzyżowanie, wszyscy hamują, trabią itd. A poza tym w czasie jazdy (najbardziej widoczne na 4 biegu), gdy wciskałem gaz, auto przyśpieszało tak jabu falowo - nie było jednostajnego ciągu jak dawniej). Strach było wyprzedzać - zdążę czy nie...
Poczytałem (m.in i na tym forum) i moja diagnoza była że to EGR. Warsztat w Mierzynie powiedział, że tego EGR zaślepiać nei można bo będą błedy. FordBrat równiez się tego nie chciał podjąć. Oba warsztaty oczywiście były gotowe zaraz wymienić zawór w odpowiedniej cenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zadzwoniłem na Gryfińską, gdzie odebrał p.Robert. Powiedziałem mu o objawach i ująl już mnie od samego początku mówiąc "Spróbujemy to naprawić". Przyjechałem, zrobili diagnostykę auta, potwierdzili diagnozę, ze to sprawa EGR. Pan Robert zdemontował EGR, przeczyścił go (był zawalony jakby spieczoną smołą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) zaślepił blaszką (nawiercił w niej dwa małe otwory), skręcił wszystko i voila! Auto zaczęło jeździć jak dawniej! Ciągnie równo, nie ma problemu po odpaleniu itd. Czekałem specjalnie tydzień, aby poobserwowac, czy nie wywali jakiegoś błedu, ale nic takiego się nie stało. Dlatego jeszcze raz - polecam FordCar p. Roberta.
sabaty jest offline   Odpowiedź z Cytatem