View Single Post
Stary 24-05-2012, 00:08   #25
stypol
ford::amateur

Imię: Zdzisław
Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Klimatyzacja i praca wentylatora chłodnicy.

Cytat:
Napisał gancman Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,
jestem świeżym użytkownikiem tego forum jak i samego forda, mam Mondeo 2.0 TDCI 2006.
Problem mam z klimą, mianowicie podczas nabijania kolega na warsztacie uświadomił mnie że nie działa mi wiatrak (a że jestem laikiem) nie wiedziałem o co mu chodzi ale stosowałem się do rad i nie załączałem klimy na postoju - korku - ze względu na powstające duże ciśnienie w obiegu czynnika i możliwości rozszczelnienia go.
Któregoś dnia po trasie otworzyłem sobie klapę odpaliłem silnik i wiatrak wcale się nie odpalił a przy załączonej klimie nawet nie myślał aby się ruszyć. Co sądzicie o takim problemie? Gdzie szukać wady aby uniknąć wysokich kosztów. Jak wspominałem jestem laikiem więc bardzo bym prosił o dokładne tłumaczenie.

Pozdrawiam
Paweł
Sterownik wentylatora chłodnicy i skraplacza układu klimatyzacji w Mk III i jak się wydaje, niektórych Mk IV jest produkcji Boscha i ma PN 1 137 328 081 - w jego katalogu zaznaczony jako niedostępny. Składa się z modułu cyfrowego zakończonego trzema tranzystorami mocy i diodą na wspólnym radiatorze. Jeśli po zimie klima się nie załącza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przez niewłączający się wentylator należy:
1. wymontować obudowę wentylatora wraz z wentylatorem i umieszczonym na nim sterownikiem
2. można podmienić na sprawny albo od razu kupić - cena od 200 do 500 złotych
3. dla odważnych - odkręcić cztery śruby mocujące sterownik, rozkręcić sterownik - następne cztery śruby - i:
4. sterownik zbudowany jest z dwóch aluminiowych połówek sklejonych z płytką silikonem - trzeba podważać ostrożnie dwoma śrubokrętami i je zdemontować
5. optycznie sprawdzić, czy nie ma popalonych elementów - jeśli są, to i tak kicha, trzeba nowy a powodem najprawdopodobniej jest spalony silnik
6. sprawdzić omomierzem przejście na silniku, powinien pokazywać kilka omów
7. sprawdzić półprzewodniki miernikiem uniwersalnym - wystarczy taki z marketu za kilkanaście złotych z funkcją sprawdzania złączy, ale na 99% powinny być dobre
8. wymienić kondensatory elektrolityczne - obydwa - na nowe o tej samej pojemności, oryginalne są na 40V, mogą być na 35V - koszt z sześć złotych
9. zakleić, skręcić, podłączyć
10. cieszyć się, że działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Opis może wydać się niektórym enigmatyczny, nie zdążyłem zrobić zdjęć, bo samochód był potrzebny a nie chciałem stać w korku bez wiatraka, no i klimy, więc jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
stypol jest offline   Odpowiedź z Cytatem