View Single Post
Stary 24-05-2012, 14:16   #353
the_eagle
ford::average

Imię: Rafał
Model: kiedyś mondeo MK5
Silnik: kiedyś 1.5 EB
Rocznik: był: 2016
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chyba jednak nie rozumiesz tej potrzeby. Zadaj sobie trud i poczytaj po jaką ch....ę je montować.
Czytałem te "argumenty" za montowaniem świateł dziennych i jak się im przyjrzeć bliżej to jest ich ... BRAK.

Argument o konieczności wymiany żarówek jest bzdurny. Żarówka philips H7 kosztuje 20zł w ciągu roku wymieniam 2szt a jeżdżę około 30-35tys km rocznie. Koszt to więc 40zł rocznie. Wymiana zajmuje mi jakieś 5-10min. Koszt zakupu świateł dziennych ze wszystkimi homologacjami i montażem to od 300zł w górę. Oznacza to że musiałbym jeździć 10 lat żeby wyjść na ZERO. (H7 przepali się także w czasie jazdy w nocy lub podczas zmniejszonej przejrzystości powietrza). Co do ksenonów to są one kilka razy trwalsze od H7 a kosztują kilkaset złotych wiec opłacalność jest minimalnie większa.

Argument o zużyciu energii jest pozbawiony sensu. Moc 150W potrzebna do świecenia podczas max mocy około 100kW przeciętnego samochodu to 0.15% mocy max :> co przekłada się na zużycie paliwa na poziomie poniżej 0,5%. Większy wpływ ma wiatr, temperatura, ciśnienie w oponach czy w ogóle typ i szerokość opon.

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście estetyka jest potrzebna, choć to bardzo subiektywne odczucie i takie opinie jak Twoje są bardzo nie na miejscu bo być może Tobie podoba się auto w kolorze pink, a mnie nie, to raz.
Frazes że wygląd to kwestia gustu jest kompletnie nie trafiony. Jak coś jest brzydkie to po prostu jest brzydkie. Jak patrzysz na zdjęcie Kate Moss w vogue to nie ważne czy zapytasz 1 czy 800 faceta to 95% odpowie ze mu sie podoba a te 5% to ma najczęściej problemy ze złapaniem ostrości widzenia. Tak samo jest z samochodami, są wyjątki ale generalnie trzeba przyznać że http://aezakmi32167.wrzuta.pl/obraz/..._tuning_maluha ten tunning należy do szkaradnych a ten http://e.autokrata.pl/a425/05127e530015a9d849b652ae może sie podobać.

Tak samo jest z ledami w samochodach nie mających ich fabrycznie. Jesteśmy zdecydowanie bliżej pierwszego niż drugiego zdjęcia.

Cytat:
Dwa, i to jest (akurat dla mnie) najważniejsze, skoro jest taki nakaz, to myślmy nie tylko o sobie ale i o innych, a tak jak pisałem wcześniej i co jest bardzo szczegółowo i dokładnie opisane pod wskazanymi linkami, światła mijania nie zostały zaprojektowane do świecenia w dzień. Tyle.
No i co z tego? Każdy kto nie ma problemów z oczami zobaczy samochód w ciągu dnia bez włączonych świateł. Ilość wypadków która została spowodowana przez samochód jadący w ciągu dnia bez włączonych świateł równa się ZERO. Rok po nakazie używania włączonych świateł ilość wypadków w Polsce WZROSŁA a np w Austrii z tego pomysłu się zupełnie wycofano. Widać wiec że korzyści z samych włączonych świateł w ciągu dnia są co najmniej dyskusyjne a korzyści ze stosowania świateł dziennych zamiast krótkich teoretycznie mniej widocznych KOMPLETNIE POMIJALNE.

W pogoni za marzeniem
the_eagle jest offline   Odpowiedź z Cytatem