MKIV nie odpala na ciepłym silniku
Witam,
Od roku jestem właścicielem Mondeo MkIV z 2007 r. Samochód super, wszystko fajnie ładnie...oprócz jednej bardzo istotnej rzeczy. Przez pierwsze pół roku zdarzało mi się z 4-5 razy że, po dłuższej eksploatacji/bardziej agresywnej jeździe samochód nie odpalał - kręcił normalnie, ale nie odpalał. Początkowo myślałem, że to może system antywłamaniowy blokuje mi immobiliser czy cokolwiek więc zignorowałem.
W ostatnich dwóch miesiącach problem stał się na tyle istotny, że przy zatrzymywaniu na trasie na jakieś jedzenie itp. nie mogłem odpalić samochodu za każdym razem przez jakieś 30-40 min. Ochłodził się i odpalał. Co istotne na zimnym silniku odpala bez żadnego problemu.
Byłem z tym problemem w Ursyn Car w Warszawie. Zrobili diagnostykę, zainstalowali nowy soft, nie znaleźli żadnych błędów - podobno im odpalał zawsze bez problemu. Oczywiście mi dalej nie odpala. Teraz wydaje się, że jest nawet gorzej bo po przejechaniu 20 km już są duże problemy.
Znalazłem już kilka tematów na forum z takim samym/podobnym problemem
ale może do tej pory ktoś już taki problem rozwiązał i jest w stanie wskazać zbliżony obszar, w który warto głębiej zajrzeć ? pompa? elektryka ? Kilka razy pomagała podobno wymiana regulatora ciśnienia na pompie paliwa.
Może ma ktoś do polecenia w Warszawie jakiś serwis, który jest na tyle biegły, że rozwiąże ten problem ?
Dzięki z góry,
Pozdrawiam
|