Testowe zaślepienie EGR - spalanie.
Właśnie zaślepiłem testowo EGR (podciśnieniowy z czujnikiem - 3 kabelki), silnik bez MAF, stała geometria turbiny. Zrobiłem małą przejażdżkę z laptopem podpiętym pod ELM i hhmmm wydaje się lepiej.
EGR sprawny, raczej domyka, czyszczony rok temu - trochę tłustej sadzy było, ale bez przesady.
Czy są wśród Was koledzy, którzy zaślepili dość dawno temu ? jakieś realne minusy - bo na forum jest wiele wątków o tym, ale chyba nie było jakiejś powiedzmy sondy.
Powód zaślepienia ? - po analizie wykresów (dostałem logi od kumpla po wymianie EGR na nowy) wychodzi, że nawet jak się jedzie i z lekko wciśniętym pedałem gazu to jest on trochę uchylany - coś koło 1-3mm (na luzie bywa i 5mm) więc nie do końca prawdą jest, że zamyka się po dotknięciu pedału gazu - w pewnych warunkach przy stałym obciążeniu też się otwiera więc pomyślałem, że w tych przypadkach po zaślepieniu powinien silnik dostawać czyste powietrze, a nie spaliny i może spali mniej w trasie (nie autostrada i gazowanie, bo wtedy się zamyka).
Zobaczę po kilku dniach jak ze spalaniem - obecnie w Kraku robię jakieś 12km do pracy i spala 8,1. Dam znać co się zmieniło.
|