View Single Post
Stary 31-05-2012, 21:21   #267
pxl
ford::average

Imię: Przemek
Model: S-max Titanium+ DVD 7"
Silnik: 2.0 TDCI 143KM
Rocznik: '06 i nadal jeżdzi! :)
Domyślnie Odp: Czas się rozglądać - opony na lato i ...

Jakiś czas temu pytałem o wrażenia z użytkowania kilku wytypowanych przeze mnie modeli opon w tym też toyo proxes CF1, teraz chętnie podzielę się z Wami moją opinia o toyo CF1 (225/50/17)
Kupiłem nowe i przejechałem na nich niespełna 3kkm w różnych warunkach więc co nieco mogę powiedzieć:
-są ciche! (dokładnie mówiąc nie należą do opon hałasujących, same z siebie nie generują dodatkowego hałasu układu jezdnego)
- są średnio twarde - jeśli chodzi o komfort tłumienia nierówności poprzecznych i drobnych ubytków w drodze (porównując do zimowych michelin alpin3)
-bardzo dobrze zachowują się na suchej nawierzchni - tj. bardzo dobra przyczepność,auto na zakrętach nie ucieka, pewne i dość skuteczne hamowanie nawet awaryjne (awaryjne z minimalnym piskiem/ingerencją abs)
-dobra przyczepność na mokrej drodze (nie testowałem granic przyczepności -musiałbym zrobić to na mokry torze wyścigowym) -dość dobra pewność na równej powierzchni na zakrętach, hamowanie na mokrym wystarczające dla masy ponad 1.75 tony
- przy pokonywaniu wodnych torów (koleiny wypełnione wodą) -w miarę dobre odprowadzanie wody - lecz bez rewelacji (miałem nowe good year aqua-coś-tam i były w tym znakomite!) -lekki aquaplaning przy wjeździe z ponad 80km/h w koleiny pełne wody.
Trudno mi jeszcze określić ich wpływ na zużycie paliwa, i podobnie jeśli idzie o trwałość/ zużycie bieżnika - o tym zapewne później.
Pozdrawiam
XPrzemo

Ostatnio edytowane przez pxl ; 14-07-2012 o 22:02
pxl jest offline   Odpowiedź z Cytatem