Witam wszystkich,
to i może ja coś dodam od siebie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
1. FORD-Fach na Bieszczadzkiej.
Ostatnio dopadła mnie mrugająca sprężynka, czyli uszkodzone wtryski. Jako, że liczyłem się z tym wydatkiem już od jakiegoś czasu i naczytałem w związku z tym na forum o wszystkich za i przeciw samoadaptacji w tdci, wybór padł na usunięcie usterki zgodnie ze sztuką, czyli regeneracja, nowe kody kalibracyjne, wpisanie w komputer.
W związku z tym, po poleceniu przez jednego z forumowiczy pojechałem na Bieszczadzką.
Diagnoza: Najprawdopodobniej dwa wtryski do naprawy. Diagnoza wykonana na podstawie podłączonego ids'a bez wykonywania próby przelewowej. No dobra pomyślałem może nie trzeba, może faktycznie ids pokazuje... Auto musi zostać na trzy dni, przed weekendem do odebrania. Ok mówię tragedii nie ma jakoś wytrzymam jak "dziecko" będzie w "szpitalu"
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na następny dzień po oddaniu telefon, że niestety jednak wszystkie wtryski do regeneracji. Ok, rozumiem na maszynie można sprawdzić wtryskiwacz dokładnie, a nie "na oko". Przy okazji informacja, że niestety pompiarz nie ma zaworków do wtrysków, i że mogą mieć na przyszły tydzień, chyba że sam załatwie. Po 4 godzinach załatwiania w różnych miejscach w Polsce (faktycznie nigdzie ich teraz nie ma, a najwcześniej mogą być na za 2 tygodnie) udało mi się przy użyciu wszelkich metod łącznie z groźbami karalnymi znaleźć u pompiarza w Szczecinie zaworki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. fakt zdarł ze mnie jak za zborze no ale cóż jak to powiadają starzy górale "sorry Winetou business is business".
Po dostarczeniu zaworków, miłe info, że samochód na jutro do odbioru koło 16.
Przyjeżdżam na następny dzień przed 16 na warsztat, auto jeszcze nie zrobione, szef właśnie po wtryski pojechał, standard myślę sobie nie ma co się burzyć bo i nie ma o co, a nawet to i lepiej, bo lookne jak wtryski montują.
Faktycznie za jakiś czas przyjechał szef wtryski przywiózł i zaczął się montaż.
Wszystko pięknie ładnie, chłopaki montują wtryski, a ja oczywiście stoję z boku i bezczelnie podsłuc***ę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wymiana zdań, stary mechanik do młodego: To co odpalamy od razu ? na co młody: Nie, nie, tu trzeba jeszcze wtryski zakodować. Oho, myślę sobie, fachowcy
Nawet karteczkę i długopis wytrzasnęli i spisują... Hmmm, pomyślałem, tylko dlaczego oni spisują kody ze starych naklejek, które notabene są już nieaktualne ? No dobra nie wnikaj niech robią będzie dobrze... W między czasie doszedłem do wniosku, że już czas pojechać po małżonkę i kasiorę coby auto odebrać, o czym poinformowałem panów mechaników. Wsiadam ja ci do auta małżonki odpalam, mam już ruszać i słyszę jak moje MDO odpala i klekocze na jałowym biegu.... No tak, mówię sobie, masz wymianę zgodnie ze sztuką...
Bottomline: Pomijając fakt kodowania wtrysków naprawa
przeprowadzona fachowo. Samochód po dokonaniu autoadaptacji wtrysków śmiga jak nóweczka. Obsługa sympatyczna tzn. wydaje mi się że szef ma już za dużo na głowie i powinien odpocząć, ale poza tym bardzo miły sympatyczny i sprawiający wrażenie fachowca. Pracownikom też nie można nic zarzucić, sympatyczne chłopaki chociaż młody trochę burkliwy
Koszty niestety kosmos, pomimo, że za samą robociznę chyba ze mnie nie zdarli. Mimo wszystko uważam, że trzeba było kupić na allegro zregenerowane wtryski, klucz do nich i IDS'a. Wymiana trywialnie prosta jak się posiada klucz a i IDS by się później przydał
pozdrawiam
Kamil