Temat: [Focus 1998-2004] nadmierne zużycie oleju
View Single Post
Stary 04-06-2012, 22:21   #104
salom

Domyślnie Odp: nadmierne zużycie oleju

Masz całkowicie rację, mjprzem, bez sensu jest wymieniać same uszczelniacze, nic to nie pomoże na branie oleju, a koszty spore, ja już około 5 miesięcy walczę z dużym zużyciem oleju, jak pisałem w poprzednich postach, i teraz mam czarno na białym, rozebrany silnik w drobny mak, wiem jaka była przyczyna brania oleju, części już zamówione, część leci już z USA, i za tydzień zacznę sam składać, tylko mechanik u mnie dociągnie śruby głowicy.
A więc podstawowa przyczyna brania oleju to stojące czyli zapieczone pierścienie w tłoku , pierwszy uszczelniający i drugi zgarniający stały, ale nie na całym obwodzie w tłokach , i tak było na 4 tłokach . Trzeci olejowy na każdym tłoku był ok. Kolejna przyczyna to wytarte pierścienie bo po zdjęciu ich z tłoków włożyłem w tuleje , to luzy na zamkach były około 3 mm na każdym, ale to sumuje się wyrobienie cylindra i pierścieni.
Przed rozebraniem silnika miałem ciśnienie 14,15 atm na pierwszych 3 cylindrach, i 9 na czwartym. Na tym cylindrze był pęknięty tłok między pierścieniem 1 i drugim. Zakładam nowe tłoki, nowe pierścienie, robię cały remont głowicy.
Nie szlifuję tulei tłokowych, bo nie wyjmowałem silnika, nie mam zamiaru długo jeżdzić tym samochodem, jakie będą efekty po złożeniu tego wszystkiego do kupy, odezwę się i napiszę.
Jak by ktoś chciał zadać jakieś pytania to odpowiem.
  Odpowiedź z Cytatem