Re: Nawiew zwariował wieje tylko na szybę przednią.
Wczoraj naprawiałem nawiewy, właśnie wiało mi tylko na szybę przednią i syczało powietrze z pokrętła siły nadmuchu. Rozebrałem to pokrętło i w miejscu gdzie kiedyś była gumka (już jej nie było wcale, całkowicie ją wessało) wstawiłem swoją gumkę.
- Wyciąłem z normalnej gumki do ścierania Maped odpowiedni kształt i zatkałem jeden otwór.
- Jeśli zatkamy lewy otwór to będziemy mieć stale nawiew z zewnątrz, jeśli zatkamy prawy otwór to będzie stale obieg wewnętrzny.
- Wstawiłem gumkę w jeden otwór przyklejając ją kropelką.
- Założyłem ten plastik, który się przesuwa przy zmianie obiegu i również go przykleiłem kropelką żeby było szczelnie.
- Przy rozkładaniu układu trochę mi wszystko wyskoczyło i miałem problem ze zlokalizowaniem gdzie powinna znajdować się mała metalowa kuleczka. A więc po niepełnym złożeniu układu - bez tej górnej plastikowej klapki - należy w plastikowy cylinderek włożyć kulkę i na nią sprężynę. Teraz można założyć plastikową klapkę.
- W moim przypadku istotne jest, żeby po złożeniu nie przekręcać na siłę na obieg wewnętrzny, gdyż mógłbym spowodować przesunięcie i odklejenie tego bloczku zmiany obiegu. Przy składaniu oczywiście należy ustawić pokrętło w pozycji 1.
Teraz wszystko chodzi cacy i nawet nie spodziewałem się, że nawiew może tak mocno wiać.
Jeżeli wam nie zależy na możliwości wyboru między obiegiem wewnętrznym i otwartym (z zewnątrz) to proponuję moje rozwiązanie, nic nie kosztuje, nie trzeba kupować nowego panelu a działa jak marzenie.
|