witam.
chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem z wymiany filtra paliwa w s-maxie 1,8 TDCI 125 KM. mechanik zalecił mi by częściej niż to zaleca Ford ( 60 000 km lub 3 lata) wymieniać filtr paliwa. niestety jakość sprzedawanego paliwa jest różna a naprawa pompowtryskiwaczy droga. postanowiłem szukać informacji w necie. na forum znalazłem fotorelację z wymiany (użytkownik: foka_gdz ) . S-max 1,8 TDCI ma taki sam rodzaj filtra jak Focus MK2. czynności trochę się różnią . potrzebne narzędzia to : filtr FILTRON typ PE 815/6 (cena 56 zł ,oryginał forda 109 zł , BOSCH 39 zł), klucze nr 8,10, klucz torx 25, śrubokręt płaski, czysty olej napędowy ok. 1 litr i dodatkowo strzykawka 100 ml (3,8 zł w aptece), trochę szmat by utrzymać czystość. zacząłem postępować według punktów z fotoleracji. by zdjąć klemę masową (-) trzeba włożyć trochę wysiłku:
1. odkręcamy (torx 25) zbiorniczek wyrównawczy z płynem hamulcowym by dostać się do obejmy.
2. śrubokrętem płaskim poluzowujemy obejmę na obudowie filtra powietrza.
3. odpinamy czujnik na przewodzie przy obudowie filtra powietrza.
4. teraz możemy unieść obudowę filtra powietrza. Trzyma się na trzech wciskach. Należy delikatnie unieść ku górze.
5. odkręcamy (klucz nr
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zabezpieczenie trzymające akumulator. Teraz możemy wysunąć akumulator by (klucz nr 10) odkręcić klemę masową.
6. odpinamy wtyk elektryczny podgrzewacza paliwa od filtra.
7. odłączamy przewód, którym paliwo dopływa do filtra . należy wcisnąć białą blokadę (koloru białego) by wyjąć przewód.
8. odłączamy przewód, którym paliwo wypływa z filtra do pompy. Należy lekko wysunąć, podważyć śrubokrętem klips blokujący ( biały kolor) a nastepnie wcisnąć blokadę (kolor biały) i przewód odprowadzający paliwo zdjąć z obudowy filtra paliwa.
9. teraz mamy dojście bezpośrednie do obudowy filtra. mi obudowa nie chciała wyjść dlatego do wypompowania brudnego paliwa użyłem strzykawki. odkręcamy nakrętkę łączącą obudowę filtra z pokrywą, wyjmujemy stary wkład filtra, wypłukujemy syfy ze środka.
10. zalewamy obudowę czystym paliwem prawie do pełna. powoli zanurzamy nowy wkład, by filtr nasączył się olejem napędowym ( 30 sekund), strzykawką uzupełniamy wolną powierzchnię paliwem, zakładamy nową uszczelkę pod pokrywę i skręcamy zwracając uwagę by strzałki na obudowie i pokrywie były zwrócone ku sobie.
11. podłączamy wszystko w odwrotnej kolejności.
po przekręceniu kluczyka s-max odpalił bez problemów, nic się nie stało prócz rozkodowania radia. Pozwoliłem mu popracować na wolnych obrotach a później pogoniłem go na trasie.
PS
Praca ogólnie przyjemna, jestem laikiem jeżeli chodzi o motoryzację, proponuję wymianę z jakimś towarzyszem , który będzie robił zdjęcia. A satysfakcja po odpaleniu s-maxa ……bezcenna.