Odp: Chcesz kupić Transita? Tu pytamy o auta z ogłoszeń
Wszystkie - oprócz tego czarnego - podobają mi się, wyglądają świeżo i nie są skatowane.
Starszy model do 2000 roku rzeczywiście był wyjątkowy jeżeli chodzi o wytrzymałość. Ale model po 2000 roku to zupełnie inny świat jeżeli chodzi o osiągi, prowadzenie, komfort.
Dodatkowo ten biały 2,5D ma układ paliwowy Lucas Epic - owszem 86KM - ale sprawiający podobne kłopoty eksploatacyjne jak układy w tych późniejszych (kilkanaście czujników, elektronika itd).
Ponieważ widzę, że szukasz osobowego busa - to weź pod uwagę, że tu liczy się komfort i moc silnika.
Z lat 2000-2006 najsilniejszy jest jedyny z common-rail 125KM, ale kosztowny w naprawach (wiem coś o tym, takiego mam). Pozostałe są na rotacyjnym Boschu - tak jak te z linków. Więc szukaj raczej tych 100-konnych. 85 KM to mało na osobowego busa. Generalnie: mała moc sprawdza się w ruchu miejskim, jeżeli planujesz użytkować busa w trasach -to liczy się każdy koń. Dopiero moc rzędu 130 KM i więcej daje możliwość utrzymywania trwałej prędkości autostradowej rzędu 140km/godz. z pełnym kpl pasażerów...
Koniecznie szukaj z klimą z tyłu (otwory w podsufitce i kominek nawiewu przy tylny lewym słupku). A szczyt szczęścia to niezależne ogrzewanie - to bardzo ważne - auto zimą w jeździe miejskiej jest niedogrzane. Ale dopiero modele po 2006 r. mają je prawie w standardzie, wcześniejsze bardzo rzadko...
Więc: ten biały 2,5D bardzo ładny, ale już trochę zabytek. Miałbyś z niego pożytek, jest tani, ale to już nie to. Mimo, że ostro naplakowany, to wszystko wskazuje, że przebieg jest rzeczywiście nieduży. Trochę dziwne siedzenia - zagłówki ze skaju, a dół tekstylny? Ma hak, dobre radio fordowskie (5000 RDS EON) - na kasety, ale za parę złotych dołączasz zmieniarkę z Allegro na 6 płyt (w parę chwil), ma dwie poduszki. Ma klimę. Jeżeli taki model, to na tak - podoba mi się...
Z tych po 2000 roku ten czerwony ma 100KM, ale nie ma klimy (tzn z tyłu), ładny jest ten ostatni biały, ale tylko 85KM (mniejsza moc niż w 2,5D). Czarny jest jakiś pognieciony, skatowany, poprzerabiany, dziwne siedzenia gdzie każdy zagłówek jest inny, dziwna wykładzina na podłodze, dziwna pikowana podsufitka, mała moc - na nie, bo podejrzane dziadostwo.
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 11-06-2012 o 12:04
|