Temat: [Fiesta 2008-2012] Spalanie 1,25 82KM
View Single Post
Stary 19-06-2012, 10:22   #24
Marcin73
ford::advanced

Imię: Marcin
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Spalanie 1,25 82 KM 2009 rok

Wczoraj zatankowałem pod korek, wyzerowałem komputer i się "sprężyłem", żeby uzyskać jak najniższe spalanie. Jazda bez klimy (upał potworny był wczoraj, ale się poświęciłem dla dobra nauki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ), wyłączone wszystkie odbiorniki prądu, tylko dzienne LED-y pobierały dodatkowo prąd. Chyba nie przekroczyłem 2500 rpm, a w sumie starałem się jechać nie przekraczając 2000. Wynik spalania z komputera to 7,0 l/100km, czyli biorąc pod uwagę, że komputer lekko zawyża zszedłem po mieście poniżej 7 1/100km. Czyli da się, ale wymaga to wiele samozaparcia, wysokich temp. zewnętrznych, co wiąże się z krótkim rozgrzewaniem silnika i zrezygnowania z klimy. W każdym razie test uważam za zakończony, bo dla mnie taka ekojazda jest wykańczająca i po dłuższym okresie odbiłoby się to chyba na moim zdrowiu psychicznym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Swoją drogą zauważyłem, że po zamontowaniu świateł do jazdy dziennej, spalanie w mieście spadło przynajmniej o 0,5 l/100km. Naukowo raczej niewytłumaczalne, bo oszczędność na prądzie to raptem ok. 150 W, ale tak mi wychodzi po ponad miesięcznej obserwacji. Może to przez to, że na postoju na światłach mijania obroty silnika są trochę wyższe, niż na dziennych, nie mam pojęcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Będę dalej obserwował, a materiał porównawczy mam, bo od początku eksploatacji samochodu mam wszystkie tankowania i spalania, wystarczy porównać po dłuższym czasie, czy faktycznie spalanie spadło, czy to tylko chwilowe "wahnięcie".