Jak dostać się do okablowania nad bezpiecznikami
Witam serdecznie. Problem taki, jak w temacie. Muszę dostać się do okablowania nad bezpiecznikami oraz do tego, co idzie od przełącznika świateł. Spowodowane to jest tym, że miałem ostatnio przygody ze zwarciami i wywalało mi bezpieczniki (głównie F32). Inteligentny mechanik w miejsce 10A wsadził mi 20A i przy włączonych światłach po około 1 minucie szedł spory dym właśnie w okolicy bezpieczników. Po uporaniu się ze zwarciami podświetlania tablicy rejestracyjnej, doszedłem do tego, że mam inne zwarcia, właśnie w okolicy bezpieczników. Po incydencie ze zwarciami chciałem posprawdzać wszystkie bezpieczniki. Wymieniłem spalone po drodze 2-3 (nie pamiętam dokładnie), na takie same amperaże, jakie zaleca producent. Jednak mam problem z bezpiecznikiem F35 7.5A - odpowiedzialny za podświetlanie górne oraz w bagażniku. Jak wkładam sprawny bezpiecznik, to świecą mi się światła postojowe (przód i tył), podświetlanie deski rozdzielczej oraz licznika. Dodatkowo jest sygnał dźwiękowy. Jak zamknę drzwi, sygnał się wyłącza, podświetlanie górne również ale postojówki świecą dalej i nie idzie ich w ogóle wyłączyć. Podejrzewam zwarcie w okablowaniu przy bezpiecznikach. Dlatego potrzebuję się do niego jakoś dostać. Przeszukałem forum i nic nie znalazłem. Bardzo proszę o pomoc - zależy mi na tym, bym miał sprawną elektrykę w aucie.
pozdrawiam Duath
|