Temat: [Focus 1998-2004] Kręci ale nie odpala. Pompa paliwa??
View Single Post
Stary 24-06-2012, 16:48   #9
Foltek
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Kręci ale nie odpala. Pompa paliwa??

Witam, chciałbym podpiąć się pod temat. W Focusie 1.6 1998, mam podobny problem, Auto nie było odpalane przez nieco ponad dwa tygodnie, kilka dni temu chciałem odpalić auto, ale rozładował się akumulator. Byłem zawalony sesją, więc dopiero pod kilku dniach wyciągnąłem akumulator, naładowałem przez noc i dziś rano podłączyłem do auta i niestety- silnik kręci, ale auto nie odpala. Słychać szum pompki paliwa, co więcej, po kilku sekundach pompka nie wyłącza się. Mam w zbiorniku ok 1/4 objętości benzyny, dolałem dzisiaj 5 litrów, ale to nic nie dało.
Niedawno miałem robiona komputerowa diagnostykę silnika, gdzie usunięto mi jakiś błąd (w czasie jazdy włączała się kontrolka ładowania), czy to może mieć jakiś związek z moją obecną przypadłością?
Czytałem nieco na forum na podobne tematy, ale czy możliwe jest, że paliwa dalej jest za mało? (słyszałem o takich przypadkach). Zazwyczaj auto użytkowane jest regularnie, czasami zdarzały się jakieś dwutygodniowe przerwy, choćby gdy gdzieś wyjeżdżałem i takich problemów nie było (ew, zimą rozładowywał się akumulator)
Niestety, dysponuje podstawowymi narzędziami i prostownikiem, a auto stoi pod jednym warszawskich bloków, więc nie mam możliwości wjazdu na kanał. Jestem świadomy tego, że może być ciężko z pomocą przy moim braku umiejętności i warunków, ale czy może istnieje coś, co mógłbym sprawdzić? Nie wiem, świece, coś z rozrusznikiem, czy coś się "samo" nie rozłączyło? Zaglądałem pod maskę, nie widziałem nic, co wyglądałoby na zerwane.
Z góry dziękuje, pozdrawiam! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Foltek jest offline   Odpowiedź z Cytatem