A ja chciałem się podzielić małą refleksją....
Wczoraj zrobiłem przegląd z wymianą oleju i wszystkich filtrów... pomijam, że panowie nie bardzo wiedzieli jak odpowietrzyć filtr paliwa i strasznie mi wymęczyli rozrusznik, pompę i wtryskiwacze... ale w końcu się udało... to tak trochę OT.
A teraz ta refleksja... przed wyjazdem skasowałem wskazanie zużycia paliwa... do tej pory średnia spalania wg. komputera wynosiła 7.8 - 8.1 / 100 km. Zwalałem to na karb niesprawnego termostatu, który nawet przy 30 stopniowych upałach nie pozwalał się silnikowi dogrzać
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wróciłem do domu, rano standardowa trasa do pracy, powrót... warunki jazdy jak zawsze... potem wyjazd na krótkim odcinku do sklepu... i ... wskazanie komputera 6.7 - 7.1 !!!
Realnie oczywiście nie daje to rzeczywistego poziomu zużycia paliwa, ale różnica wskazań jest już jak najbardziej realna... 1 l/100 km mniej tylko dzięki wymianie filtrów i oleju (olej A5 5W30 Motocrafta - ponoć to to samo co Castrol A5 5W30)
Tak więc jeśli silnik nie kopci, pracuje równo... a dużo pali... to może zacząć rozwiązywanie tego problemu od wymiany materiałów eksploatacyjnych
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.