Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 29-06-2012, 13:04   #100
Blood
ford::beginner

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Duratec 125 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

Duuuzy, czy problem występował u Ciebie często? U mnie pojawił się kilka razy w maju, potem raz w czerwcu dwa dni po moim poprzednim poście. Objawy cały czas te same co u pozostałych, tyle, że ostatnio wyłączenie i ponowne uruchomienie silnika nie przywracało jego normalnej pracy (jazda autostradą). Już myślałem, że zawiesił się na dobre. Jednak po nocnym postoju znowu chodzi jak trzeba.
Następnego dnia "wypożyczyłem" go sobie na ostrą jazdę. Nakręciłem ponad 100 km po ekspresówce aplikując różne style jazdy: ostre przyspieszenia z wkręcaniem do 6k obr, dłuższą jazdę na wyższych obrotach, starty-stopy i inne takie - bez efektu, chodził jak należy. W zasadzie nie mam bladego pojęcia, jaki czynnik, albo okoliczności wywołują ten spadek mocy. Mnie to wygląda ewidentnie na tryb awaryjny, tylko bez zgłaszania błędu przez komputer pokładowy.
Chyba jednak nie będę dłużej czekał i umówię wizytę w ASO, niech przynajmniej wgrają nowy soft i zobaczymy. Qwa, uwielbiam takie usterki. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wredne w tym jest to, że podczas typowej miejskiej jazdy można tego nie zauważyć. Żona jeżdżąca tym autem na codzień, załapała o co biega dopiero jak jej wyłuszczyłem co się dzieje i pokazałem, że silnik nie wkręca się powyżej 3k obr niezależnie od biegu na jakim się jedzie. Ona jeździ w takim stylu, że ten ekokomputer wyświetla jej wszystkie listki na zielono we wszystkich kategoriach. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na marginesie, chciałbym, żeby ona w stosunku do mnie wykazywała się taką cierpliwością jak podczas jazdy samochodem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Blood jest offline   Odpowiedź z Cytatem