View Single Post
Stary 29-06-2012, 22:46   #22
RobMondeo
ford::amateur

Model: Mondeo MK III
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Koło dwumasowe i komplet sprzęgła - różnice w cenach

Cytat:
witam Panowie mnie tez na przestrzeni najblizszych dwóch tygodni czeka wymiana sprzegła kompletnego(tez kupie na allegro bo ok 300 zł jest taniej -przynajmniej przy komplecie luka'a, choc w sumie nie wiem co jest taka powazna juz przesłanką do jego wymiany?
mam najechane 220 tys jezdze na codzien spokojnie choc w miare dynamicznie, lecz bez "zrywów"przy ruszaniu

u mnie to chyba strach przed podrózą wakacyjną i niemiłym zaskoczeniem w drodze jest tym motywatorem bo:

sprzegło mi nie slizag się
dwumasa jak sie gasi auto-owszem puknie-ale tak mam od 1,5 roku i z tym jezdze

jedynie jak wcisnę pedał sprzegła to czasem przy puszczaniu w połowie głebokosci słychac jak cos popiskuje-domyslam sie ze jest to łozysko w wysprzegliku
i czasem przy szybszym puszczeniu sprzegła przy ruszaniu czy zmianie biegów-czesto jak robie to na zakrecie drogi-słychac takie jekniecie-podobno to dwumasa...bo myslałem najpierw ze docisk ale ponoc nie.

mam pyatnko- co was "skłoniło" do wymiany?czy jezdziliscie "do końca" czy były jakies inne znaczace objawy ze dni i godziny sa policzone?
i czy wymienialiscie ten tylny uszczelnaicz wału korbowego?
czy tylko samo kompletne sprzegło z wysprzeglikiem i dwumase?
Jak nie masz wyraźnych objawów to ja bym sobie darował wymiane na razie, nie wiadomo czy to w ogóle dwumasa. Mi zaczęło się tłuc 11-2011 (przy ok. 230000 km) i jeszcze jeżdże, teraz mam ok 238000 km, ale jest już coraz głośniej więc wymiana nieunikniona. W maju spokojnie obróciłem z Krakowa na Mazury i spowrotem (jakieś 1200 km), też miałem opory czy jechać, ale nie było innego wyjścia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co prawda jeżdze głównie w trasie co jakis czas, bo do pracy MPK. Wydaje mi się, że koło najszybciej pada w mieście, w trasie wogóle go nie słychać.

Ostatnio edytowane przez RobMondeo ; 29-06-2012 o 22:58
RobMondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem