Temat: [Focus 2011-2014] praca zimnego silnika - falujące obroty
View Single Post
Stary 02-07-2012, 18:30   #101
aerostar
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 Ecoboost 150KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: praca zimnego silnika

U mnie ciągle występuje za to inny efekt, z którym zmagam się już ponad pół roku - samochód jest subiektywnie raz żwawszy a raz bardziej "mułowaty", natomiast obiektywnie różnice w osiągach maksymalnych są niewielkie - różnice w teście 60-100 km/h na IV biegu (zawsze w tym samym miejscu) nie przekraczają 1s. Na pewno przybiera to tak drastycznej formy jak u Was, żeby silnik nie mógł przekroczyć pewnych obrotów. Podejrzewałem różne rzeczy, m.in system odzyskiwania energii z hamowania, hamulce, lecz jak na razie nic z tych rzeczy się nie potwierdziło, tym bardziej że nie widać też zauważalnych różnic w zużyciu paliwa. Diagnostyka ETIS w czasie jazdy też niczego podejrzanego nie wykazała. Nie ma też żadnej szczególnej zależności od temperatury, stylu jazdy, stanu naładowania akumulatora, etc.
Generalnie jeżdżę prawie wyłącznie po mieście, przy czym dziennie robię przynajmniej 25 km. Kiedy raz wybrałem się na tygodniowe wakacje (2x300 km) to najpierw na autostradzie miałem dwa podejrzane osłabnięcia (które ustąpiły samoistnie), po czym dalej wszystko było dobrze przez resztę trasy w tamtą stronę, pobyt na miejscu, powrót i jeszcze prawie 2 tygodnie po powrocie! Potem znowu coraz gorzej.
Ostatnio zacząłem podejrzewać, że może problem nie leży w pracy samego silnika, ale że po prostu jest inna reakcja na pedał gazu. Zacząłem robić taki eksperyment, że przed włączeniem zapłonu wykonuję serię 20-30 pełnych wciśnięć pedału gazu. O dziwo przez mniej więcej tydzień zdawało się to pomagać, co skłaniało mnie do myślenia, że może jest jakiś problem z potencjometrami w przetworniku (podobno są trzy), które może się np. utleniają gdy się nie korzysta intensywnie z pełnego zakresu pedału gazu. Jednak ostatnio mimo tych "egzorcyzmów" znowu się pogorszyło. Będę się dalej temu przyglądał. Może jednak przyczyna jest zupełnie inna.
Może ktoś z Was miał podobne doświadczenia?
aerostar jest offline   Odpowiedź z Cytatem