Re: Dziurawa rura harmonijkowa przy przepustnicy
Coś na pewno można by wyrzeźbić, ale na pewno byłoby to dość problematyczne. Od góry jest skręcone śrubami na płasko z uszczelką na dole przepustnica wsuwa się w środek z oringiem.
Jestem właśnie po operacji wymiany, całość zajęła 30 minut. Odkręcamy trzy śruby u góry (klucz 8 ) następnie odkręcamy aluminiową „łapę” od silnika 3 śruby stojąc z przodu samochodu jedną mamy z lewej jedna od góry i jedna od przodu na dole (również klucz 8 ) (można próbować bez jej odkręcania, ale o ile wykręcenie trzech wkrętów t-30 jeszcze jakoś idzie o tyle przykręcenie ich s powrotem jest już bardzo problematyczne). Luzujemy opaskę na wężu pod przepustnicą (śrubokręt albo klucz 7), odłączamy trzy wtyczki od czujników i przepustnicy i wyciągamy całość na wierzch. Odkręcamy trzy wkręty (klucz torx-30) i oddzielamy przepustnicę od rury. Przekładamy czujniki do nowej rury (są przykręcone każdy na jednego wkręta torx-25 i wciśnięte w otwór z oringiem, który przy wyjmowaniu stawia trochę oporu) a następnie składamy w odwrotnej kolejności. Koszt całkowity 159 zł rura + 18 zł przesyłka + pół godziny.
PS. orientowałem się w używanych, wysłałałem chyba ze 20 zapytań ale żaden ze sprzedających nie chciał oddać rury poniżej 100 PLN z przesyłką więc uznałem, że lepiej kupić nową.
Ostatnio edytowane przez skuber ; 03-07-2012 o 19:16
|