View Single Post
Stary 03-07-2012, 21:01   #36
Jacek145_JJ
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Peugeot 5008
Silnik: 1.6 VTi
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Cytat:
Napisał mateq111 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak u was z temperaturą w 1.8 TDCI podczas obecnych upałów? Ja dalej mam problem. Zamówiłem już w sklepie nowy termostat i oryginalny koncentrat płynu do chłodnicy. Jutro albo w środę wymieniam. Dziś w Krakowie jeżdżąc przez ok 10 min miałem praktycznie temp. 120*C, 20 lipca szykuje się wyjazd do Chorwacji i mam trochę obawy, autostrada, góry + wysoka temperatura otoczenia. Podjadę jeszcze do znajomego podłączyć CDIF/2 i sprawdzić błędy. A jak nie to będę musiał jechać A3, rok temu przejechałem bez problemowo ale w foce o wiele większy bagażnik.
No u mnie bez zmian. Właśnie wróciłem tydzień temu z Chorwacji, i w tamtą stronę było wszystko ok, ale też temperatura powietrza nie przekraczała 24 stopni. Natomiast z powrotem już gorzej - w Chorwacji na podjeździe do tunelu Sveti Rok (10km ostrej wspinaczki) zagrzał się na 5 biegu przy 120km/h, potem znowu na Słowacji między Żyliną a Czeską granicą znowu raz, i jeszcze raz w Polsce na trasie Bielsko-Biała - Katowice. We wszystkich przypadkach temperatura na zewnątrz oscylowała w granicach 30 stopni.

Po przyjeździe robiłem jeszcze klimatyzację (była nieszczelna na przewodach w okolicach sprężarki, w trakcie wyjazdu przez 2 tygodnie uciekło mi 300g czynnika) i miałem szczerze nadzieję, że to nieszczelna klima powodowała to przegrzewanie. Niestety, w weekend jadąc w 5 osób i z bagażem, na trasie 80km zagrzał się 6 razy! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie mam już siły na to auto, za rok planuję go sprzedać, więc ja już odpuszczam temat, bo nie mam zamiaru już dokładać ani złotówki. Z dzieciakami jeżdżę spokojnie na klimie, a jak jadę sam (80% czasu który jeżdżę) to olewam klimę i jeżdżę z otwartymi szybami. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To mnie właśnie zastanawia, że bez włączonej klimy można to auto w upał katować obrotami, prędkością i nie chce się za nic zagrzać. Ciekawe, prawda?
Jacek145_JJ jest offline   Odpowiedź z Cytatem