witam
mam mondeo 2006 2,2 TDCi 155kM
miałem podobny problem , w trakcie jazdy nagły spadek mocy , wskaźnik temperatury cieczy na zero ,po wyłaczeniu/włączeniu silnika problem znika na krócej lub dłużej , problem pojawia się na zimnym lub ciepłym silniku ,
po podłączeniu do komputera błąd P1288 .
po poszukaniu na forum i sugesti kolegów diagnoza: do wymiany czujnik temperatury głowicy silnika-ten czujnik wysyła sygnał do wskaźnika temp silnika ale także do komputera sterującego całym silnikiem ,
kupiłem czujnik przez internet- nowy oryginalny za 120.00zł / w serwisie W-wa : 190.00zł / , kupiłem klucz nasadowy wg. sugesti kolegi naciąłem diaksem:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=136727
sposób wymiany :
zdjąć osłonę silnika
ukaże się widok ze zdjęcia pierwszego: czujnik temperatury silnika jest pod osłoną ,
należy odkręcić nakrętkę oznaczoną 1 / klucz 10 / odgiąć plastikowy zaczep 2 i zdjąć osłonę
ukaże się widok ze zdjęcia drugiego :
odłączyć wtyczkę czujnika , zsunąć blaszkę mocującą kabelek czujnika z bolca , nałożyć na czujnik naciętą nasadkę klucza 15 - u mnie odkręciło się bardzo lekko i bez problemu
gwint nowego czujnika przesmarować smarem ceramicznym , dokręcić , podłączyć wtyczkę , nałożyć blaszkę , dokładnie naciągnąć kabelek pomiędzy czujnikiem a blaszką / aby nie obcierał o obracające się koło pasowe , zamontować osłonę koła pasowego i otwieramy zimne piwo ......
pozdrawiam
Robert