Witam wszystkich forumowiczów,
mam podobny problem z moją foczką, więc mimo starego postu postanowiłem nie zakładać nowego majć nadzieję, że ktoś mi odpowie.
Posiadam focusa sedan 1,8 TDCi 115 KM z 2004 roku z elektronicznym panelem regulacji nawiewu i klimy.
Podczas jazdy w upalny dzień dało sie usłyszeć charakterystyczne kliknięcie i nadmuch nagle wyłączył się. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są dobre. Chwilami można zaobserwować, jak dmuchałwa próbuje się uruchomioć, ale po 2 sekundach wyłącza się nagle, nie jest to zależne od ustawiania siły nadmuchu. Szukając przyczyn znalazłem ten post opisujacy podobny problem. Wszystko wskazuje na to, że przyczyna tkwi w rezystorze dmuchawy a dokładnie bezpieczniku termicznym. Zabrałem sie więc do jego demontażu zgodnie z doskonała instrukcją opisaną po linikiem:
http://www.focusklubpolska.pl/showth...?t=8040&page=2
Niestety w moim modelu pokazany na zdjęciach rezystor nie występuje w tym miejscu. Mam wobec tego dwa pytania:
1. Gdzie może być umieszczony owy rezystor?
2. Czy przyczyna faktycznie może twić po stronie rezystora, czy może szukać gdzieś indziej?
Pozdrawiam i z niecierpliwościa czekam na odpowiedzi.
Aha zapomniałem jeszcze dodać, że według mnie wszystko wskazuje na to, że klima działa poprawnie, ponieważ po jej załączeniu dioda na pulpicie zapala się i słychać kliknięcie załączenia się klimy wraz z lekką zmianą pracy silnika spowodowaną dodatkowym obciążeniem.
Co wy na to ?