Temat: [S-MAX 2006-2015] Nie działa klima
View Single Post
Stary 08-07-2012, 16:03   #95
vigoxx
ford::beginner

Imię: Artur
Model: Ford S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Nie działa klima

witam
poczytałem troszkę o problemach z klimatyzacją i chciałbym wyklarować/dopytać o kilka rzeczy. jeśli piszecie że klima nie działa tzn że nie działa nic - ani dmuchawa ani opcja chłodzenia, tak? pytam bo mam mały problem i nie mogę się z nim uporać. Klima działa zawsze tzn załącza się wentylator z różną intensywnością ale... problem w tym że czasami zamiast chłodzić to w piekielny upał zapuszcza grzanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. innym razem chłodzi z minimalną dmuchawą. problem też w tym (być może to oddzielna kwestia) że w upały nie chłodzi tak jak powinna tj nie tak zimno jak być powinno. ostatnio zauważyłem że część chłodnicy klimy jest zapaprana jakimś smarem (powierzchnia ok 1/8 - 1/10 całości) i to może mieć wpływ na skuteczność chłodzenia. dodam że jeśli na dworze jest ok 20 stopni to w opcji "LO" jest mróz ale przy 30stopniach jest zwykły chłodek (wyraźna różnica). Pytania są więc 2:
1. dlaczego klima czasami zaczyna od grzania albo od słabego chłodzenia gdy w środku panuje piekielna temperatura?
2. czy zapapranie małej części chłodnicy klimatyzacji może powodować że układ ledwie chłodzi zamiast tego mocnego "mrożenia" - piszę o opcji "LO"?
vigoxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem