Cytat:
|
Witam,
udało się będąc przy okazji w ASO poprosić o doprogramowanie wg instrukcji kolegi tedi_k.
W efekcie były z tym problemy. Co prawda nie było mnie przy tym, ale odbierając samochód Panowie spróbowali raz jeszcze. Po prawie godzinie czekania przekazano mi, że podczas próby postępowania wg tej instrukcji nie wyświetla się nawet numer modułu (tak zrozumiałem pana z ASO). Wg ASO może to być spowodowane uszkodzeniem modułu, bądź pochodzeniem nie z Focusa i nie dadzą rady tego zrobić.
Czy ktoś jest w stanie pomóc/spróbować coś temu zaradzić ?
W innym wypadku jak ktoś jest zainteresowany to odsprzedam, ewentualnie zwrócę ten moduł i będę szukał kolejnego :/
|
Uwielbiam takie roztaczanie nimbu tajemniczości przez fachowców z ASO..
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A wystarczy po prostu pokazać wydruk dziennika z sesji IDS - "test sieci" pokazuje wszytkie wykryte moduły (patrz fotka).
Mniej więcej po 3 minutach widać, czy moduł jest wykryty czy nie... Jeśli moduł nie jest wykryty, to zwykle jest źle zainstalowany - chyba odpada - bo rozumiem, że BT chodzi
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W każdym innym przypadku powinien się dać zainstalować i skonfigurować - chyba , że fachowcy nie wiedzą jak do sprawy podejść - najczęstsza przyczyna kłopotów...
Moduł może być także uszkodzony, ale wówczas na tym samym dzienniku prawdopodobnie pojawią się kody błędów.
Jest też ostatnia możliwość - fachowcy mają "przeterminowanego" IDSa i funkcja "Programowanie modułu" daje komunikat "funkcja niedostępna". IDS blokuje funkcję programowania modułów po pół roku od zainstalowania i odświerza ją po zanstalowaniu wydawanych upgrade'ów. Trzeba wiedzieć jak sobie z tym radzić...
Jeśli tylko się da, trzeba próbować patrzeć fachowcom na ręce... W dzienniku sesji IDSa jest na prawdę sporo informacji o samochodzie...